Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Itálie 5. ročník

2 Hymna, znak, vlajka Italská hymna: Fratelli d'Italia
( Bratrové Itálie )

3 Města Hlavní město: Řím ( 2 774 000 )
Další velká města: Milán, Neapol, Turín Palermo, Bologna, Janov

4 Základní údaje Rozloha: 301 203 km² Počet obyvatel: 57 715 625
Jazyk: italština Měna: Euro

5 Kde že vlastně je? Itálie je stát ležící v jižní Evropě na Apeninském poloostrově.

6 Na severu hraničí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Slovinskem

7 Podnebí Alpy leží v mírném pásu s rozdíly mezi vrcholy hor a údolími. Zbytek území leží v subtropickém středomořském pásu s typickým horkým suchým létem a mírnou zimou bohatou na srážky.

8 Pohoří - Apeniny Apeniny jsou horským pásmem táhnoucím se 1 000 km od severu k jihu Itálie a tvořící tak jakousi páteř země. Nejvyšším vrcholem je Corno Grande s výškou 2 912 m.n.m.

9 Vodstvo Pobřeží je na západě členité se zálivy, na východě ploché. Celková délka pobřeží je asi 7600 km Středozemní moře je rozděleno na 4 části: Jaderské moře Tyrhénské moře Jónské moře Ligurské moře

10 Přírodní problémy Ve Středomoří jsou častá zemětřesení a sopečná činnost. Známé jsou sopky Vesuv u Neapole a Etna na Sicílii.

11 Průmysl V Itálii jsou významná ložiska mramoru, kamenné a draselné soli, síry a rtuti. Itálie má však velké zastoupení i v automobilovém průmyslu a to díky společnosti Fiat Holding, která vyrábí auta Fiat, Ferrari, Iveco, Maserati, Lancia a Alfa Romeo.

12 Zemědělství Pěstují se obiloviny, brambory, cukrová řepa, sója, slunečnice, olivy, citrusy, vinná réva, atd. Itálie vyniká ve sklizni vinné révy a výrobě vína.

13 Cestovní ruch Itálie je turisty nejnavštěvovanější stát světa. Zemi ročně navštíví mezi 40 a 105 miliony turistů. Návštěvníky sem lákají jak historické místa (Řím, Benátky) tak nekonečně dlouhé pláže (Bibione, Rimini, Gardské jezero ….)

14 Hlavní město - Řím Řím je hlavním městem Itálie už od roku 1870 proto je také sídlem italské vlády. Je znám už z historie jako centrum říše římské. Podle pověsti Řím založila dvojčata Romulus a Remus, která odkojila vlčice, kolem roku 750 před Kristem. Svatá říše římská byla ve starověku centrem veškerého dění.

15 Řím - fontána Di Trevi Forum romanum Andělský hrad

16 Španělské schody Vatikán Koloseum

17 Náboženství V Itálii má největší podíl katolické obyvatelstvo. Je to dáno historií a velký vliv má i samotný stát - Vatikán a osobnost papeže (v současnosti Benedikt XVI.). Ostatní obyvatelé jsou většinou ateisté a jen malá část tvořená především přistěhovalci vyznává islám.

18 Italská chlouba Pizza Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta. Zmrzlina Pravá italská zmrzlina není vyrobena z vody, rostlinných tuků a umělých přísad, ale ze smetany a čerstvého ovoce. To se odráží na její kvalitě i ceně.

19 Itálie – vlastivěda 5. ročník ZŠ Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Vlastivěda – M. Bloudková a kol. – SPN Vlastivěda – prof. PhDr. P. Chalupa, CSc., Mgr Věra Štiková – Nová škola Vlastivěda – M. Hronek – Prodos Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."

Podobné prezentace


Reklamy Google