Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zahraniční odboj Dagmar Zemanová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zahraniční odboj Dagmar Zemanová"— Transkript prezentace:

1 Zahraniční odboj Dagmar Zemanová
Zdroj:

2 Opakování Kdo emigroval z Česko-Slovenska po Mnichovu 1938?
Kteří lidé byli nejvíce ohroženi možnou německou okupací? Kdo je emigrant? Existuje dnes někde emigrace? Zdroj:

3 Cíle uprchlíků 1939 Polsko Francie USA
Odkud a kdy museli naši emigranti znovu prchat? Zdroj:

4 Formování čsl. jednotky v Polsku
Zdroj:

5 Londýn 1939-1945 centrum politické emigrace okolo prezidenta Beneše
1940 vznik prozatímní vlády Státní rada československá (náhradní parlament) V učebnici na s.66 zjisti: Kdo byl předseda prozatímní londýnské vlády Kdo byli ministři zahraničí a obrany Zda byli v londýnské vládě zastoupeni komunisté

6 Podrobnější informace

7 Hlavní cíle zahraničního odboje
Podle učebnice na s.66 doplň následující text: Benešova politika se opírala o úzké kontakty s i s V mezinárodní politice prosazovali a v hranicích před E.Beneš se stal uznávanou československého Jak se na Beneše dívali lidé v protektorátu?

8 Vztahy ČSR a SSSR Proč českoslovenští politici nevěřili zcela západní diplomacii? 12.prosince 1943 – uzavřena smlouva s SSSR o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci V učebnici na s.66 zjisti: Proč se prezident Beneš domníval, že tato smlouva nebude znamenat zatažení naší země do sovětského vlivu?

9 Podpis smlouvy ČSR - SSSR
Zdroj:

10 Jednání s komunisty komunističtí politici podporování Moskvou
posíleni úspěchy sovětské armády v boji s Němci postupně získávají převahu v představách o budoucím vývoji v ČSR Zdroj:

11 Vojenské jednotky v zahraničí
1939 – Československý legion v Polsku – po boku polské armády  po porážce do Rumunska zajati Rudou armádou internace (zadrženi v táborech) 1940 – Francie + Palestina (boje na Středním Východě) 1941 – vznik čsl. jednotky v SSSR – velitel Ludvík Svoboda

12 Zdroj: http://commons. wikimedia

13 Čsl. vojáci v SSSR 1943 – cca 1000 mužů (centrum – město Buzuluk)
významné bitvy – Sokolovo, Kyjev, Bílá Cerekev V učebnici na s.68 zjisti: Kolik vojáků měl čsl.armádní sbor v SSSR v r.1944? Kdo vstupoval do této vojenské jednotky?

14 Bitva u Sokolova http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Sokolova

15 Film Sokolovo Sokolovo Соколово (Sovětský svaz)
Drama / Válečný / Historický Československo / Sovětský svaz, 1974, min Režie: Otakar Vávra Scénář: Otakar Vávra, Miloslav Fábera Kamera: Andrej Barla Hudba: Zdeněk Liška Hrají: Ladislav Chudík, Vladimir Samojlov, Jurij Solomin, Bohuš Pastorek, Martin Štěpánek, Lev Ivanov, Jiří Pleskot, Hannjo Hasse, Vladimír Ráž, Josef Langmiler, Ladislav Hádl, Ivan Ryžov, Jurij Nazarov, Vladimír Protasenko, Semjon Morozov, Raisa Piroženko, Ljubov Sokolova, Nikolaj Jerjomenko ml., Ljudmila Gladunko, Štefan Kvietik, Pavel… (více) Zdroj:

16 Čsl. vojáci na Západě 1939 – 1940 Francie – boje po boku francouzské armády V učebnici na s.68 zjisti počty vojáků v této armádě. po porážce Francie Velká Británie V učebnici zjisti: Jaké byly úkoly našich vojáků ve Velké Británii?

17 Zdroj: http://www.indiannet.eu/home_resistance/fotky/part1/cz008.html

18 Bitva o Anglii Kdy a jak probíhala bitva o Anglii? S jakým výsledkem?
úspěšné zapojení čsl.stíhacích letadel do bitvy podíl na bombardování Německa Zdroj:

19 Zdroj: http://technet. idnes

20 Čsl. vojáci na Středním východě a v Africe
1940 – Palestina – čsl. pěší prapor – velitel Karel Klapálek boje v severní Africe boj o pevnost Tobrúk (Libye) 1943 – Čsl. samostatná obrněná brigáda 1944 – boje v záp.Evropě – obléhání přístavu Dunkerque

21 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Panne_Belgie_1945.jpg

22 Zdroj: http://www.indiannet.eu/home_resistance/fotky/part1/cz002.html

23 Zdroj: http://www.indiannet.eu/home_resistance/fotky/part1/cz004.html

24 Diplomatická jednání prosinec 1941 – Československo oficiálně členem protihitlerovské koalice srpen 1942 – anulována mnichovská dohoda ze strany Velké Británie Československo v zájmové sféře velmocí postupně převládl posun k Sovětskému Svazu demarkační linie – hranice mezi armádami Západu a SSSR V učebnici na s.70 zjisti, kudy procházela demarkační linie mezi vojsky na území našeho státu.

25 Zdroj: http://klimas.blog.cz/1005/pravda-o-osvobozeni-cr

26 Zápis Zahraniční odboj - politický
od r.1939 (Polsko, Francie, USA, Velká Británie) vznik exilové vlády v Londýně (Beneš, Jan Masaryk) cíl: obnovení ČSR v předmnichovských hranicích roste moc a síla komunistů 1943 – smlouva s SSSR o vzájemné spolupráci

27 Zápis Zahraniční odboj - vojenský
1939 – Polsko – Sovětský svaz (Ludvík Svoboda) – Sokolovo, Kyjev... 1939 – 1940 Francie 1940 – bitva o Anglii (čsl. letci) 1941 – 1942 – severní Afrika (pevnost Tobrúk) 1943 – 1945 – západní Evropa (pevnost Dunkerque)

28 Opakování Kde vzniklo hlavní politické centrum zahraničního odboje?
Kde bojovali českoslovenští vojáci v době druhé světové války? Kde se českoslovenští vojáci nejvíce vyznamenali? Jaký význam měl československý zahraniční odboj pro poválečný vývoj Československa?


Stáhnout ppt "Zahraniční odboj Dagmar Zemanová"

Podobné prezentace


Reklamy Google