Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7"— Transkript prezentace:

1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Hana Pospíšilová Tematická oblast: Termodynamika Název DUMu: Izobarický děj Kód: VY_32_INOVACE_FY.1.18 Datum: Cílová skupina: Žáci středních škol Klíčová slova: Izobarický děj, izobara, Gay-Lussacův zákon Anotace: Prezentace slouží k úvodnímu seznámení s názvoslovím a základními vztahy mezi veličinami popisující izobarický děj.

2 Izobarický děj

3 Co znamená slovo „izochorický“? O jaký děj jde?
izobarický = při stejném tlaku Izobarický děj = děj, při kterém je tlak plynu konstantní, nemění se. Plyn o dané hmotnosti mění pouze svůj objem a teplotu.

4 Jak bude v tomto případě vypadat stavová rovnice?
, neboli

5 Gay-Lussacův zákon (podíl objemu a teploty ideálního plynu stálé hmotnosti je při izobarickém ději konstantní)

6 Jak se při izobarickém ději bude měnit objem, jestliže teplota bude klesat?
Při izobarickém ději platí Gay-Lussacův zákon jestliže teplota bude klesat, musí objem také klesat, aby podíl objemu a teploty plynu zůstal konstantní (mezi objemem a teplotou platí přímá úměra) Video:

7 Izobarický děj Graf závislosti tlaku plynu stálé hmotnosti na objemu při izobarickém ději se nazývá izobara. izobara Zdroj: autor

8 První termodynamický zákon z hlediska izobarického děje.
První termodynamický zákon: ΔU=Q+W Q=ΔU-W (Teplo Q přijaté ideálním plynem při izobarickém ději se rovná přírůstku jeho vnitřní energie a práce vykonané plynem.)

9 Teplo přijaté ideálním plynem stálé hmotnosti při izobarickém ději
Q = m · cp · ΔT cp … měrná tepelná kapacita plynu při stálém tlaku

10 Použitá literatura BARTUŠKA, Karel a Emanuel SVOBODA. Fyzika pro gymnázia: Molekulová fyzika a termika. Praha: Prometheus, ISBN

11 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7"

Podobné prezentace


Reklamy Google