Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

USMĚRŇOVAČ Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "USMĚRŇOVAČ Název školy"— Transkript prezentace:

1 USMĚRŇOVAČ www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Ivana Brhelová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Usměrňovač Stupeň a typ vzdělávání Střední odborná škola s maturitou Vzdělávací oblast Fyzika Vzdělávací obor 63-41-M/01 Tematický okruh Elektřina a magnetizmus Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 1. ročník Anotace Žáci získají nové znalosti z fyziky a naučí se co jsou to usměrňovače. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Usměrňovač, polovodičová dioda, jednocestný usměrňovač, dvoucestný usměrňovač, Graetzův můstek.. Datum

2 USMĚRŇOVAČ Je to obvod střídavého proudu s polovodičovou diodou, obr. č. 1. Základní vlastnost polovodičové diody je závislost její vodivosti na polaritě připojeného napětí. Elektrický proud diodou prochází v propustném směru a při opačné polaritě napětí proud diodou neprochází.

3 USMĚRŇOVAČ Nejčastější použití polovodičové diody je v usměrňovači střídavého proudu, tj. k přeměně střídavého napětí na stejnosměrné. V současnosti se používají téměř výhradně polovodičové usměrňovače na bázi křemíku. Usměrňovače používají pro pohon lokomotiv, tramvají, trolejbusů či vozů metra.

4 ROZDĚLENÍ USMĚRŇOVAČŮ
Z hlediska připojení na napájecí síť lze rozdělit usměrňovače na: jednofázové (jednocestný, dvoucestný) třífázové vícefázové

5 JEDNOCESTNÝ USMĚRŇOVAČ
Jednocestný usměrňovač propouští pouze jednu půlvlnu vstupního napětí, obr. č. 2.

6 JEDNOCESTNÝ USMĚRŇOVAČ
Jde o nejjednodušší zapojení usměrňovače, které vyžaduje pouze jednu diodu. Má tudíž pouze poloviční účinnost. Používá se především u zařízeních s velmi nízkým odběrem proudu.

7 DVOUCESTNÝ USMĚRŇOVAČ
Dvoucestný usměrňovač propouští obě půlvlny vstupního napětí, při připojení na transformátor je možné jej realizovat pomocí dvou diod, obr. č. 3.

8 DVOUCESTNÝ USMĚRŇOVAČ
Nejpoužívanějším typem dvoucestného usměrňovače je Graetzův (Grätzův) můstek. Jde o zapojení využívající čtyři diody v můstkovém zapojení, obr. č. 4.

9 Zopakujte si: K čemu slouží usměrňovače? Jak rozdělujeme usměrňovače?
Kde se usměrňovače používají?

10 Použité zdroje: ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s. ISBN LEPIL, Oldřich, BEDNAŘÍK, Milan, HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy. 5. přeprac. vyd. Praha: Prometheus, 2012, 253 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN Wikipedie. Usměrňovač [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 1: Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 2,3: Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 4: Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Kliparty MS Office. [cit ]


Stáhnout ppt "USMĚRŇOVAČ Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google