Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Všechny látky jsou složeny z částic. Jak vypadají?
Už ve starověkém Řecku např. učenec Demokritos hlásal, že základní částicí všech látek jsou ATOMY (z řeckého slova atomos = nedělitelný). Co je dnes známo o atomech? Je atom opravdu nedělitelný? Kolik je různých atomů?

3 Atomy Dnes je známo, že atom není nedělitelný. Skládá se z ještě
menších částic – elektronů, protonů a neutronů. Jak je atom veliký? Nakreslete si do sešitu mikrotužkou tenkou čáru: Víte, kolik atomů by se muselo narovnat vedle sebe, aby zaplnily tloušťku této čáry? Asi 5 milionů!

4 Látky, které jsou složeny jen z jednoho druhu atomu,
V přírodě se vyskytuje 92 různých druhů atomů. Další atomy vznikly činností člověka. Celkem existuje přibližně 115 druhů atomů. Látky, které jsou složeny jen z jednoho druhu atomu, se nazývají prvky (např. kyslík, železo, rtuť, hliník…). Z jakých částic jsou ale ostatní miliony látek, když prvků je jen něco přes sto? Látky jsou tvořeny tzv. molekulami, které vznikají sloučením dvou nebo více atomů. PRVKY molekula kyslíku molekula dusíku

5 Všechny látky jsou složeny z atomů a molekul.
Molekuly vznikají sloučením dvou nebo více atomů. Příklady dalších molekul: molekula oxidu uhličitého molekula propanu molekula vody

6 Látky, které jsou složeny z molekul vzniklých sloučením
různých atomů, se nazývají sloučeniny. (např. voda, propan, oxid uhličitý)

7 Procvičení Uveď příklady prvků. Z jakých částic jsou prvky složeny?
2. Uveď příklad sloučenin. Popiš částice, z nichž jsou sloučeniny složeny. 3. Kolik různých druhů atomů známe? 4. Vysvětli, proč je známo mnohem více molekul než atomů. 5. Je voda prvek nebo sloučenina? Popiš částice, z nichž je voda složena. 6. Je kyslík obsažený ve vzduchu prvek nebo sloučenina? Zdůvodni.

8 Použité obrázky – autor.


Stáhnout ppt "ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google