Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje"— Transkript prezentace:

1 Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Výpočetní technika I Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje

2 Obsah této prezentace Typy rozhraní operačních systémů (OS)
Stručná historie OS Rozdíly Unix/Linux Přehled vývoje OS Windows

3 Typy rozhraní OS Rozhraní příkazového řádku (Command Line Interface)
minulost: MS-DOS, Unix povely se zadávají pomocí příkazů na příkazový řádek ve formátu: příkaz [přepínače] [parametry] [přesměrování] ovládání především pomocí klávesnice Grafické uživatelské rozhraní (GUI – Graphical User Interface) současnost: Windows, Linux, Unix, Mac OS programy běží v oknech, ovládají se pomocí myši a klávesnice programy řízené událostmi, které vyvolává uživatel (např. kliknutí na tlačítko) příkazy se vybírají myší z nabídek Hlasové ovládání budoucnost, pracuje se na vývoji

4 Operační systémy – historie
1969 – Unix – pro střediskové počítače, dnes pro servery 1981 – MS DOS – pro PC 1991 – Linux – unixový OS určený původně pouze pro PC (1985) 1995 – Windows (firma Microsoft) 2001 – Mac OS X – unixový OS pro počítače firmy Apple (iMac, MacBook)

5 Jaký je rozdíl mezi Unixem a Linuxem? Unix
Vznik: 1969, Bellovy laboratoře firmy AT&T (USA). Od 70. let vyvíjen jak komerčními subjekty, tak na univerzitách, především na univerzitě v Berkeley (Kalifornie, USA). „Univerzitní“ Unixy jsou zpravidla zdarma (označují se BSD – Berkeley Software Distribution), komerční se platí. Využití: Počítače (připojené do sítě) s vysokým výpočetním výkonem a/nebo s vysokými kapacitami pamětí, tzn, servery. Často výrobce serveru (HW) k němu dodává i vlastní Unix (SW).

6 Vývoj Unixových systémů

7 Jaký je rozdíl mezi Unixem a Linuxem? Linux
V roce 1991, kdy se na PC používal „neohrabaný“ MS-DOS, naprogramoval finský student Linus Torwalds operační systém pro PC inspirovaný Unixem. Od té doby je postupně vyvíjeno volně dostupné jádro systému, ke kterému různé skupiny a firmy přidávají další funkce, pomocné nástroje a dalšího aplikačního SW a tak vznikají různé distribuce Linuxu, některé zdarma, jiné komerční. Příklady distribucí: Ubuntu, Mint, Fedora Core, Mandriva Linux, SuSE, Gentoo, Slackware, Debian GNU/Linux Viz např. Seznam distribucí Linuxu (Wikipedie)

8 Loga distribucí Linuxu

9 Přehled vývoje Mac OS X Tvůrce: firma Apple
2001: Mac OS X 10.0 Cheetah 2001: Mac OS X 10.1 Puma 2002: Mac OS X 10.2 Jaguar 2003: Mac OS X 10.3 Panther 2005: Mac OS X 10.4 Tiger 2007: Mac OS X 10.5 Leopard 2009: Mac OS X 10.6 Snow Leopard 2011: Mac OS X 10.7 Lion 2012: OS X 10.8 Mountain Lion

10 Přehled vývoje OS Windows


Stáhnout ppt "Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje"

Podobné prezentace


Reklamy Google