Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA"— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA Z_076_Světadíly_Amerika_Severní Amerika - Sídla Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Světadíly - Amerika - Severní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Sídla V Severní Americe najdeme mnoho velkých měst. Některá z nich se řadí k největším na světě a počtem obyvatel přesahují celou Česku republiku.

4 Největší sídla Kanady Toronto Montréal Ottawa

5 Toronto Počet obyvatel by podle posledních odhadů z roku 2011 měl být 6,3 milionů. Je to nejlidnatější město Kanady a je zároveň hlavním městem provincie Ontario. Hlavním jazykem je angličtina. Jedná se o ekonomicky nejsilnější kanadské město s velmi vysokou životní úrovní obyvatel.

6 Montréal Počet obyvatel se podle posledních odhadů z roku 2011 blíží 2 milionům. Je druhým největším městem Kanady a zároveň hlavním městem provincie Québec. Jedná se o druhé největší město na světě, kde je hlavním jazykem francouzština (po Paříži).

7 Ottawa Počet obyvatel se podle posledních odhadů z roku 2011 blíží Ottawa je hlavním městem Kanady, přestože je až šestým největším. Leží na hranici mezi francouzsky (Québec) a anglicky (Ontario) mluvící částí Kanady.

8 Největší sídla USA Washington, D.C. New York Los Angeles

9 The City of New York New York je nejlidnatějšíměsto Spojených států amerických. Počet obyvatel přesahuje 8 milionů, ale v součtu s obrovskou aglomerací se blíží 20 milionům. To jej řadí na 6. místo mezi největšími městy světa.

10 Los Angeles Los Angeles je druhé největší město v USA.
V součtu s velkou aglomerací se počet obyvatel odhaduje na 15 milionů. Je to celosvětově důležité středisko obchodu, kultury, vědy i filmu (známý Hollywood je jednou ze čtvrtí LA)

11 Washington, D.C. Washington, D.C. je hlavní město USA a je zároveň sedmým největším. Počet obyvatel se pohybuje v okolí (2011). Sídlo zde má prezident USA (Bílý dům), Kongres a Nejvyšší soud. Nese jméno po prvním americkém prezidentovi Georgovi Washingtonovi. Koncovka D.C. (District of Columbia) značí hlavní město.

12 Ciudad de México (Mexico City)
Mexico City je 20 milionové město a je také třetím největším městem na světě (Po Tokyu a Soulu). Je hlavním městem státu Mexiko. Zajímavostí tohoto města je, že leží ve vysoké nadmořské výšce 2000 m n.m., protože i celé Mexiko je situováno v poměrně vysoké nadmořské výšce, na náhorní planině.

13 Mexico City je známé také pro své velké sociální problémy.
Patří mezi města s největšími sociálními rozdíly mezi obyvateli jednotlivých čtvrtí. Zatímco blahobytnou západní část města obývají bohatí, ve východní části lidé bojují o pitnou vodu, jídlo i práci. Dalším velkým problémem je vysoká míra znečištění ovzduší i vody.

14 Další významná sídla ( v Karibiku )
Guatemala

15 Santo Domingo Santo Domingo je hlavním a také největším městem Dominikánské republiky. Počet obyvatel se odhaduje okolo 3 milionů. Můžeme jej považovat za centrum Karibiku, i když je nepatrně menší než Havana (Kuba), je modernější a vyspělejší.

16 Havana Havana je hlavním městem státu Kuba. Je zároveň největším městem Karibiku. Žijí zde bezmála 3 miliony obyvatel. Přezdívá se jí „Paříž Karibiku“

17 Úkoly I: Jak se jmenují tři největší města Kanady?
Která významná města USA znáš? Jak se jmenuje největší mexické město?

18 Úkoly a odpovědi I: Jak se jmenují tři největší města Kanady?
Toronto, Montréal, Ottawa. Která významná města USA znáš? New York, Washington, D.C. a Los Angeles. Jak se jmenuje největší mexické město? Ciudad de Mexico ( Mexico City).

19 Úkoly II: V Karibiku jsou také významná sídla?

20 Úkoly a odpovědi II: V Karibiku jsou také významná sídla?
Ano. Významnými městy jsou metropole států tohoto prostoru (vždy hlavní město daného státu ). V Dominikánské republice je hlavním městem Santo Domingo. Na Kubě je to Havana a hlavní město Guatemaly se jmenuje stejně jako celý tento stát: Guatemala.

21 Úkoly III: Kolik obyvatel má největší město
na severoamerickém kontinentu New York? Kdo sídlí ve Washingtonu?

22 Úkoly a odpovědi III: Kolik obyvatel má největší město na severoamerickém kontinentu New York? V samotném New Yorku žije přes 8 miliónů lidí a v okolní aglomeraci žije 20 miliónů lidí. Město je šesté největší na světě. Kdo sídlí ve Washingtonu? Vzhledem k tomu, že Washington, D.C. je hlavním městem USA, tak v Bílém domě sídlí prezident. Dále jsou zde další významné státoprávní instituce Kongres a Nejvyšší soud.

23 Použité zdroje LosAngeles06.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Castillo de la Fuerza.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Guatemala National Palace of Culture.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA"

Podobné prezentace


Reklamy Google