Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/7 Název DUM Uzavřený systém Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Uzavřený teplovodní vytápěcí systém v rodinných domech a ve velkých činžovních domech Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Charakteristika uzavřeného systému, výhody, vedení potrubí, zapojení systému, tepelný výkon, regulace výkonu, expanzní nádoba Datum

3 Uzavřený systém Náplň výuky: Charakteristika uzavřeného systému
Možnosti vedení potrubí Zapojení systému Expanzní nádoba

4 Charakteristika uzavřeného systému
Uzavřené otopné soustavy jsou charakteristické tím, že mají uzavřenou expanzní nádobu. Znamená to, že v žádném místě nejsou volně spojeny s atmosférou. Hlavní výhodou je, že nemůže být spojení kov-vzduch-voda. Výsledkem je, že nemůže docházet ke korozi kovových materiálů v soustavě, tak jako je tomu u soustavy otevřené – s otevřenou expanzní nádobou. Tím, že je soustava uzavřená, může v ní být tlak větší, než je atmosférický. Většina uzavřených otopných soustav má tlak vody ve všech částech (kotel, potrubí, otopná tělesa, armatury…) v rozmezí 3 – 6 barů. Větší tlak než 10 barů v soustavách není, protože otopná tělesa jsou konstruována právě na tento tlak. Větší tlak bývá v soustavách, kde jsou osazeny litinové radiátory, které vydrží i větší tlak než 10 barů.

5 Možnosti vedení potrubí
U uzavřených otopných systémů je možno vést potrubí stejně jako u otevřených: Podle umístění ležatého rozvodu: spodní, horní nebo kombinovaný rozvod Podle směru vedení připojovacího potrubí: horizontální nebo vertikální soustava Podle směru proudění vody v přívodním a vratném potrubí: souproudé nebo protiproudé vedení Uzavřené systémy se uplatňují běžně u etážového, ústředního nebo dálkového vytápění. Výkon otopných soustav je různý, závisí na velikosti tepelných ztrát vytápěných budov. Otopná soustava s uzavřeným systémem v RD může mít tepelný výkon 5 kW nebo až 30 kW. Uzavřený systém v panelovém domě o 50 bytech může mít tepelný výkon 250 kW nebo i 600 kW.

6 Zapojení systému Uzavřený systém dvoutrubkový teplovodní může být zapojen různým způsobem. Záleží na velikosti systému, tepelné ztrátě, regulaci, zapojení čerpadla atd. Nejjednodušší zapojení je podle obrázku 1. Od kotle se vede rozvodné potrubí k otopným tělesům a vratné zpět do kotle. Expanzní nádoba je osazena do vratného potrubí nebo je umístěna v kotli. Zapojení se směšovacím ventilem je hospodárnější verze. Používají se trojcestný ventil (mix) nebo čtyřcestný (duomix). V těle ventilu se nastavuje klapka, která míchá teplotu podle potřeby. Nejdokonalejší z hlediska regulace je zapojení uzavřeného systému s duomixem řízeným regulátorem. Toto zapojení je možné s řízením podle venkovní nebo vnitřní teploty.

7 Obr. 1: Klasická uzavřená teplovodní soustava

8 Obr. 2: Uzavřená soustava se čtyřcestným směšovacím ventilem

9 Obr. 3: Uzavřená soustava s regulátorem řízeným podle venkovní teploty

10 Expanzní nádoba Uzavřený otopný systém se vyznačuje uzavřenou expanzní nádobou. Otevřená expanzní nádoba musí být umístěna vždy jen na nejvyšším místě otopné soustavy. Uzavřená expanzní nádoba se nazývá expanzomat a může být osazena do potrubí nebo zabudována přímo v kotli. Velká většina výrobců kotlů nabízí své výrobky bez expanzní nádoby nebo s expanzní nádobou. Vzhledem k tomu, že v rodinných domcích většinou stačí expanzní nádoba o objemu do 10 litrů, kupují se kotle se zabudovanou expanzní nádobou. Pokud má expanzní nádoba objem větší než 10 litrů, zapojuje se do vratného potrubí. Může být napojena přímo na potrubí, pokud její hmotnost nepřesahuje 35 kg. Těžší expanzní nádoby se pokládají na podlahu nebo na nosnou konstrukci zabudovanou v pevné stavební konstrukci.

11 Kontrolní otázky: Jaká je charakteristika uzavřené soustavy?
Jak se může vést potrubí? Jaké jsou možnosti zapojení z hlediska regulace? Jaká expanzní nádoba se používá v uzavřené soustavě? Kde se expanzní nádoba v uzavřené soustavě umísťuje?

12 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

13 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S: „Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér“, Praha, Sobotáles, 2003, ISBN

14 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google