Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu"— Transkript prezentace:

1 7.9.2011 PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu
Tajenka Slovo závěrem

2 1.1 PRÁCE

3 Příklady práce z okolí

4 Příklady práce z okolí

5 Příklady práce z okolí

6 Studijní text

7 Práce Co si představit pod pojmem práce?
Zpravidla každou činnost, při které se musíme namáhat. Vy fyzice budeme užívat tento termín v užším významu… Viz. učebnice str. 12.

8 Práce Práci konáme když v rukou držíme těžkou tašku, nebo když se pokoušíme roztlačit auto. Vždy působíme na těleso silou F. Ve fyzikálním smyslu práci nekonáme, jestliže dané předměty nepřemísťujeme!

9 Práce Práce ve fyzikálním významu se koná, jestliže se těleso přemisťuje působením síly. Jak určíme velikost vykonané práce? Př. Bude-li prodavač zdvihat bednu plnou láhví, která má desetkrát větší hmotnost než prázdná bedna, musí působit desetkrát větší silou. Vykoná desetkrát větší práci. To samé platí s výškou, do které bednu zdvihá.

10 Práce Velikost vykonané práce závisí jak na velikosti působící síly F, tak na dráze s, po níž těleso přemisťujeme. W = F*s Práce = velikost síly * dráha, po které síla těleso přemístila. Jednotkou práce je joule [džaul]. Značkou je J.

11 Práce Práce jednoho joulu se vykoná, jestliže se působením stálé síly o velikosti jednoho newtonu posune těleso po dráze jednoho metru. Jednotka je nazvána po James Prescott Joule.

12 Zajímavosti z tématu http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1ce_(fyzika)

13 Tajenka Piš si vždy jen počáteční písmeno odpovědi.
1) Osoba pracující na živnostenský list. 2) Muž, který má svátek 17.4. 3) Citoslovce děsu. 4) Nedrahá ohyzdná věc. 5) Trik prováděný v kánoi.

14 Odpovědi 1) Podnikatel 2) Rudolf 3) Áaaaaa 4) Cetka 5) Eskymák

15 Slovo závěrem Pro stálou sílu F, která působí ve směru dráhy s, určíme práci jako součin velikosti síly a dráhy. W=F*s Jednotkou je Joule. (James Prescott Joule)


Stáhnout ppt "PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu"

Podobné prezentace


Reklamy Google