Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČASÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČASÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 POČASÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co je to počasí? Počasí označuje okamžitý stav atmosféry a jeho krátkodobý vývoj. Studiem počasí se zabývá meteorologie. Mezi základní měřitelné meteorologické prvky patří:

3 1. Sluneční záření je hlavním zdrojem energie pro fyzikální děje v atmosféře skládá se z ultrafialového, viditelného a infračerveného záření měří se intenzita záření a délka slunečního svitu – pomocí heliografu

4 2. Teplota vzduchu v meteorologii se udávaná teplota měří ve výšce 2 m nad povrchem měří se teploměrem

5 Průměrná denní teplota
Vypočítá se z naměřených teplot v 7h, ve 14 h a 21 h, přičemž teplota naměřená ve 21 h se započítává dvakrát. Např.: = 24 : 4 = 6 Průměrná denní teplota je 6 °C. 7 h 5 °C 14 h 13 °C 21 h 3 °C

6 3. Vlhkost vzduchu vyjadřuje množství vodních par v atmosféře
měří se vlhkoměrem vodní pára se do atmosféry dostává vypařováním vody a dýcháním rostlin

7 vlhkost závisí na teplotě (s rostoucí teplotou se voda více vypařuje a vlhkost tím stoupá)
rosný bod – teplota, při níž je vzduch nasycen vodními parami a začíná kondenzace (= kapalnění – změna skupenství, při které se plyn mění na kapalinu)

8 4. Tlak vzduchu hmotnost vzduchového sloupce od místa měření až po horní okraj atmosféry měří se tlakoměrem (barometrem) tlak se mění v závislosti na teplotě a nadmořské výšce (hodnota tlaku je nevětší na zemském povrchu a s rostoucí výškou klesá)

9 Tlaková výše anticyklóna
místa s vyšším tlakem vzduchu než je v jejich okolí jejich výskyt je obvykle spojen s jasným počasím

10 Tlaková níže cyklóna místo s nižším tlakem vzduchu než je v jeho okolí

11 5. Rychlost větru k měření rychlosti větru se používá anemometr

12 Beaufortova stupnice síly větru
Stupeň Vítr Rychlost (km/h) Projevy bezvětří < 1 Kouř stoupá kolmo vzhůru 1 vánek 1 – 5 Směr větru se pozná podle pohybu kouře 2 větřík 6 -11 Listy stromů šelestí 3 slabý vítr 12 -19 Listy i větvičky se trvale pohybují 4 mírný vítr 20 – 28 Zdvihá se prach 5 čerstvý vítr 29 – 39 Listnaté keře se začínají hýbat 6 silný vítr 40 – 49 Používání deštníku není lehké 7 mírný vichr 50 – 61 Nesnadná chůze proti větru, celé stromy se pohybují 8 čerstvý vichr 62 – 74 Ulamují se větve 9 silný vichr 75 – 88 Vítr strhává komíny, tašky ze střech 10 plný vichr Vyvracejí se stromy, škody na obydlí 11 vichřice 103 – 114 Rozsáhlá pustošení 12 – 17 orkán >117 Ničivé účinky (odnáší střechy)

13 6. Srážky kapalné – déšť, mrholení pevné – sníh, ledové krupky, kroupy
smíšené – mrznoucí mrholení, zmrzlý déšť množství srážek se měří srážkoměrem

14 ke vzniku srážek je nutná přítomnost kondenzačních jader (prachové částice, ionty solí), které na sebe váží vodu

15 7. Oblačnost vyjadřuje stupeň pokrytí oblohy mraky
oblaka vznikají nahromaděním vodních kapek nebo ledových krystalů rozlišujeme 10 základní druhů oblaků: např. cirrus

16 cirrocumulus cumulonimbus

17 Vliv oběhu Země kolem Slunce na počasí
oběh Země kolem Slunce a sklon zemské osy jsou příčinou denních i sezónních změn v množství slunečního záření, které vyvolává pravidelné změny teploty v atmosféře některé části Země jsou nakloněny ke Slunci a jiné jsou zase odvráceny, což způsobuje rozdíly v délce dne (u rovníku je celoročně 12 hodin světlo a jediné roční období, u pólů je polární den, polární noc)

18 v mírných zeměpisných šířkách se vlivem oběhu Země střídají 4 roční období – jaro, léto, podzim a zima (v době letního slunovratu Slunce vystupuje nejvýše nad obzor a intenzita záření je nejvyšší)

19 Předpověď počasí Předpověď je prognóza počasí, založená na využití poznatků o fyzikálních zákonitostech. Počasí je definováno mnoha faktory (hlavně atmosférickým tlakem, vlhkostí, teplotou a větry). K předpovědi počasí je třeba tyto faktory sledovat. Nicméně povaha atmosféry a neúplné chápání přírodních procesů znamenají, že předpovědi nejsou zcela přesné a neomylné.

20 K předpovědi počasí se využívají i meteorologické družice
K předpovědi počasí se využívají i meteorologické družice. Jsou to umělá kosmická tělesa, která slouží k získávání dat o stavu atmosféry Země, ke sběru a přenosu dat z bojů a jiných málo dostupných míst.

21 Pro zjednodušenou předpověď počasí se používá několik symbolů. Znáš je
Pro zjednodušenou předpověď počasí se používá několik symbolů. Znáš je? Víš, co který z nich znamená?

22 Zapište do sešitu svoji předpověď zítřejšího počasí (teplota, srážky, vítr)… … a příště si řekneme, jak jste byli úspěšní.

23 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-23-013]
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. dostupné pod licencí Creative Commons – na Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na


Stáhnout ppt "POČASÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google