Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T2 tuto výukovou prezentaci : D Ř E V Ě N Á O K N A - a

2 Okna a balkónové dveře Okna a balkónové dveře jsou otvory ve fasádě budovy. Z kritérií, která se vztahují na konstrukci, techniku, hospodárnost, pohodlí lidí a ochranu životního prostředí, je možno odvodit požadavky na okna a balkónové dveře.

3 Požadavky na okna a balkónové dveře
Požadavky, které je třeba vzít v úvahu především při tvorbě oken a balkónových dveří, udává tato tabulka.

4 Druhy oken a balkónových dveří
Okna a balkónové dveře se liší hlavně umístěním ve fasádě, svými součástmi a způsobem otvírání křídel. Okna lze podle jejich umístění ve fasádě rozdělit do tří skupin : Jednotlivá okna, Okenní stěny (okna osazená do pásu) a Fasádové systémy Jednotlivá okna Okenní stěny Fasádový systém

5 Rozdělení oken podle jejich umístění ve fasádě
Jednotlivá okna se osazují do oddělených otvorů ve fasádě budovy,tzv. fasádě s otvory. Okenní plochy jsou ve srovnání s plochou fasády relativně malé. Okenní stěny se většinou používají u skeletové stavby. Zde zaujímají okna větší části fasády. Fasáda je členěna vodorovně pomocí parapetních pásů nebo svisle pomocí pilířů. Fasádové systémy či závěsné stěny jsou vhodné pro skeletovou stavbu. Okna, okenní parapety a obložení pilířů zde tvoří určitou jednotu.

6 Součásti oken Okno se skládá ze součástí, jejichž označení, konstrukční úloha a způsob zhotovení je důležité znát. Okno zpravidla tvoří okenní rám a jedno či více křídel. Rám může mít poutec a sloupek, křídla mohou mít příčle.

7 Součásti oken - okenní rám
Okenní rám nese křídlo a slouží k upevnění okna ve stavbě.

8 Okenní křídla Okenní křídla bývají do rámů většinou osazena tak, aby se dala otvírat. Co do tloušťky mohou být jednoduchá nebo dvojitá. U dvojitého křídla (zdvojené okno) jsou dvě křídla v tloušťce pevně spojena kováním. Tím se zvyšuje tuhost okenního křídla. Křídla mají přenášet tlak větru prostřednictvím kování na rám. Ve všech směrech musí být dostatečně stabilní, aby zasklení bylo těsné (aby okno těsnilo), sklo se neprolomilo a křídlo nedrhlo. Zasklívání přispívá spolu s podložením k tomu, aby křídlo drželo v pravoúhlé rovině.

9 Okenní křídla Křídlo je dále děleno svislými a vodorovnými příčlemi.
Příčle mají v zásadě být co možná nejužší (na pohled). K dalšímu horizontálnímu dělení okna je zapotřebí poutce, popř. příčky. Jsou vhodné z čistě výtvarných důvodů, nebo jako konstrukční prvek, např. poutce u okna s horním otevíráním nebo sklápěcím dílem či u okna s dolním sklápěcím křídlem. Příčky fungují také jako zpevňující prvek při tlaku větru. Poutce dělí okno na výšku, tj. na horní a dolní díl. Mají význam zvláště pro členění oken vysokého formátu.

10 Okenní křídla Sloupky rozdělují okno na šířku. Vodorovné členění pomocí sloupků se uplatňuje u oken s větším počtem křídel. Toto členění podstatně ovlivňuje vnější vzhled okna. Důležité je přitom vzít v úvahu, jaký je poměr rámových profilů a velikosti skla. Sloupky také působí jako důležitý zpevňující prvek při tlaku větru. Kromě toho v nich může být zabudováno kování pro křídlo. Závěsy nesou křídlo jak otevřené, tak i zavřené, rozpěry (užívané u sklápěcích oken) nesou pouze otevřené křídlo.

11 Části dřevěného okna

12 Druhy okenních křídel podle způsobu otvírání
Podle toho, jak se křídlo otvírá, dělíme okna např. na otvíravá, otvíravá a sklápěcí, sklápěcí, vyklápěcí, okna s kyvným křídlem, s otočným křídlem posuvná a výsuvná okna. Symboly znázorňující tyto druhy jsou dány ČSN Pro křídla otvíravá dovnitř se používají trojúhelníky s plnými linkami, pro křídla otvíravá směrem ven trojúhelníky s čárkovanými linkami. Posuvná okna se označují šipkami. Značení je patrné z následujících obrázků :

13 Symboly pro druhy otvírání okenních křídel
Otevíravé okno otevíravé ven – pravé otevíravé dovnitř - levé

14 Symboly pro druhy otvírání okenních křídel
Sklápěcí - vyklápěcí okno Sklápěcí otevíravé dovnitř Vyklápěcí otevíravé ven

15 Symboly pro druhy otvírání okenních křídel
Otevíravé a sklápěcí okno Okno s kyvným křídlem

16 Symboly pro druhy otvírání okenních křídel
Okno s otočným křídlem Středově otočné Mimostředově otočné

17 Symboly pro druhy otvírání okenních křídel
Posuvné okno Vertikálně Horizontálně

18 Otázky k opakování 1. Jaký je podstatný (formální) rozdíl mezi fasádou s jednotlivými okny a okenní stěnou ? 2. Ve kterém případě je tvar jednotlivého okna zřetelný, a kdy není na první pohled rozeznatelný ? 3. Které faktory hrají hlavní úlohu při výběru materiálu pro rám ? 4. Které díly tvoří nosné prvky okna ? 5. Jakými linkami jsou označována okna otvíravá dovnitř, jakými okna otvíravá ven ?

19


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google