Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekologická likvidace, třídění odpadu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekologická likvidace, třídění odpadu."— Transkript prezentace:

1 Ekologická likvidace, třídění odpadu.
Josef Moravec UČO:

2 Ekologická likvidace znamená:
sběr starých výrobků, následná separace odpadu a recyklace recyklace výrobků u autorizovaného recyklátora sběr baterií určených k recyklaci přímo v prodejnách ekologický provoz v prodejnách (např. Datart)

3 Ekologická likvidace platí pro některé zboží z těchto druhů:
Chladnička Mrazák Trouba Vysavač Satelit Domácí kino Sporák Televizor Počítač Myčka Monitor a další…

4 Jakým způsobem probíhá ekologická likvidace?
Staré spotřebiče se odváží na určené místo, kde se poté separuje odpad. Využitelné komodity odpadu se dávají zpět do obalového systému a nepoužitelný odpad se zasílá k ekologické likvidaci. Ten je likvidován u autorizovaného recyklátora.

5 Jak správně třídit odpad - bioodpad
Biologický odpad je: je to jakýkoli odpad, který je schopen anaerobního nebo aerobního rozkladu (např. potraviny, odpad ze zeleně, papír, některý velkoobjemový odpad - nábytek, textil z přírodních vláken...) Některé typy odpadu, které je možné do této kategorie zařadit, však třídíme úplně zvlášť (například papír, nábytek...), protože pro ně máme jiné využití.

6 Proč třídit bioodpad? Bioodpad je velmi cennou surovinou především díky celosvětovému úbytku živin z půdy. V dnešní době tento druh odpadu činí zhruba 40% veškeré produkce odpadu. Na skládkách při jeho rozkladu bez přístupu vzduchu vznikají nebezpečné látky, především methan, které mohou ohrozit životní prostředí.

7 Jak třídit bioodpad? Dnes se prodávají jednoduché domácí kompostovací jednotky, pomocí kterých můžeme z odpadu jednoduše vyrobit cenné hnojivo pro rostliny, které máme doma. Pokud se nám ale nechce dávat peníze za toto zařízení, určitě stojí za to se domluvit s majitelem blízkého rodinného domku, který má na zahradě kompost, zda mu můžeme svůj bioodpad předat a on ho pak hodí na kompost.

8 Do (většinou hnědého) kontejneru na bioodpad:
Patří: Zbytky jídla Produkty zemědělství Exkrementy zvířat Čistírenské kaly Skořápky vajec a ořechů Potraviny s prošlou trvanlivostí Nepatří Papír, lepenka Velkoobjemový odpad z přírodních materiálů Textil Uhynulá zvířata Tekuté a silně mastné potraviny Obaly od potravin

9 Co se s bioodpadem děje? Většina vytříděného bioodpadu se kompostuje ve velkých kompostárnách a kompost potom putuje k zemědělcům jako ekologické hnojivo. Naprostá většina majitelů rodinných domků s kompostem nám zajisté potvrdí, že pokud je o kompost dobře pečováno a je správně založen, nezapáchá, není tedy na obtíž nikomu z okolí, ani majiteli.

10 Recyklace papíru ve světě
Recyklace papíru v České republice roste. V roce 2006 využil náš papírenský průmysl ve výrobě 456 tisíc tun sběru. Množství vytříděného papíru je ale vyšší, nadbytek se vyváží do okolních zemí. V roce 2005 se vyvezlo 196 tisíc tun z celkových 644 tisíc tun sebraného množství. U nás se sběrový papír využívá hlavně při výrobě obalových lepenek, částečně při výrobě novinového papíru a dále při výrobě různého papírenského zboží jako jsou výrobky z nasávané kartonáže (např. obaly na vajíčka), školní sešity, tiskopisy, hygienické zboží (toaletní papír, utěrky, ručníky, kapesníčky).

11 Jak můžeme osobně přispět ke zvýšení recyklace papíru?
používejme papír pro psaní, tisk i kopírování z obou dvou stran - a to doma, v kanceláři i ve škole (jednostranně popsaný papír lze znovu využít např. na poznámky), tiskněme jenom ty dokumenty a ty strany, které potřebujete mít v tištěné podobě pokud nechceme zbytečně dostávat reklamu, vylepte samolepku na poštovní schránku Nevhazujte reklamní materiály, prosím nebo Reklamu NE, zpravodaj města ANO, sbírejme a třiďme starý papír

12 PVC PVC (neboli polyvinylchlorid) je druhou nejpoužívanější umělou hmotou na světě. Je to termoplast, jehož problematickým prvkem je chlór (Cl), který tvoří základní surovinu pro výrobu. Kromě chloru se PVC skládá z mnoha přísad, které zajišťují jeho průhlednost a pružnost (o nich v další části textu). S jeho výrobou, ale i použitím je spojena řada problémů.

13 Výroba PVC Při výrobě PVC dochází také k častým únikům chlóru do životního prostředí anebo v důsledku požárů ve výrobě mohou vznikat nebezpečné jedy (například dioxiny). V České republice se PVC vyrábí pouze ve Spolaně Neratovice, v řadě dalších se ale používá jako surovina.

14 Likvidace PVC Během likvidace PVC spalováním vznikají chlorovodíku, hexachlorbenzenu (HCB), polychlorovaných bifenylů PCB, furanů a dioxinů. Ty jsou nežádoucími vedlejšími produkty spalování, které jsou karcinogenní a narušují funkci endokrinního systému. Jsou jedovaté v koncentracích. Můžou způsobovat poruchy imunitního systému, rakovinu a další zdravotní problémy.

15 Sběrný dvůr Sběrný, nebo také "recyklační" dvůr je místo, kde můžeme odevzdat odpady, které se nevejdou do běžných kontejnerů. Každý dvůr má svého správce a ten nám poradí, do kterého kontejneru můžeme odložit odpady, které jsme přinesli, nebo přivezli.

16 Na sběrný dvůr můžeme odvážet většinou tyto druhy odpadů:
Kovy: železný šrot, hliníkové předměty, barevné kovy, plechovky, hrnce apod. Kompostovatelný odpad: větve, listí, tráva, zbytky jídel, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny, slupky apod. Objemné odpady: starý nábytek (křesla, židle, skříně, válendy apod.), podlahové krytiny (koberce, linolea), umyvadla, toalety, nefunkční sporáky, pračky Elektrotechnika: televize, rádia, počítače, mikrovlnné trouby, ledničky apod. Stavební suť: cihly a beton z drobných rekonstrukcí v bytě Nebezpečné odpady

17 Kolik produkujeme odpadů?
Každý z nás vyhodí za rok asi kg odpadů. Pokud však odpady už doma třídíme a dáváme je do barevných kontejnerů, umožníme tak recyklaci více než třetiny tohoto množství. Za rok tak můžeme vytřídit až 30 kg papíru, 25 kg plastů, 15 kg skla.Pokud budeme jednotlivé druhy odpadů správně třídit, umožníme tak jejich další zpracování.

18 Na závěr si zopakujeme: co je to recyklace?
Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu - pokud ho správně roztřídíte, umožní tak jeho recyklaci a znovupoužití; pokud ho vyhodíte do popelnice, odpad se uloží na skládce nebo se jinak bez dalšího využití zlikviduje.

19 Děkuji za pozornost a přejí hezký zbytek dne 


Stáhnout ppt "Ekologická likvidace, třídění odpadu."

Podobné prezentace


Reklamy Google