Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plast Plast Plast.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plast Plast Plast."— Transkript prezentace:

1 Plast Plast Plast

2 Co je plast? Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod nesprávným názvem „umělé hmoty“ Jsou to materiály, jejichž základem jsou makromolekulární látky, které se dají teplem nebo tlakem tvarovat Plasty jsou např.: igelit, novodur, nylon, silon, plexisklo, bakelit a jiné.

3 Dělení plastů Plasty přírodní a syntetické
Plasty dělené podle chování za tepla Plasty dělené podle struktury makromolekul Plasty dělené podle toho, jaká technologie byla použita při výrobě

4 Plasty přírodní a syntetické
přírodní jsou: celulosa, glukosový polysacharid, který je základním stavebním materiálem většiny rostlin, ale i základem k výrobě viskozových vláken nazývaných umělé hedvábí.

5 Plasty podle chování za tepla
Termoplasty jsou látky, které působením tepla měknou, stávají se plastické, mohou se tvarovat, a po ochlazení opět tvrdnou, aniž se mění jejich chemické složení, přičemž takovéto přeměny můžeme kdykoliv opakovat. termoplast je např. plexisklo (přilby)

6 Plasty podle chování za tepla
Duroplasty jsou látky, které se při zpracování na výrobky působením tepla chemicky mění, tvrdnou, po vytvrdnutí se jejich tvar teplem nemění, do plastického stavu je již nelze převést. Duroplast je např. bakelit (elektroinstalace)

7 Plasty dělené podle struktury makromolekul
lineární struktura zesítněná jiná struktura

8 Plniva a přísady Při výrobě se přidávají různá plniva a přísady, které usnadňují technologické zpracování plastů, zlepšují vlastnosti a vzhled výrobků.

9 Plniva a přísady Plnivy jsou např: křída, grafit, textilní nebo papírová drť a skleněná vlákna Přísady jsou např: změkčovadla, pigmenty k vybarvování hmoty, stabilizátory zvyšující stálost plastů vůči teplotě apod.

10 Historie První plast Alexandr Parkes a využíval se pak při výrobě předmětů do domácnosti a okrasných předmětů, jako i např.: spona do vlasů. První umělé vlákno Hilaira de Cordonnet (umělé hedvábí) Pryž (guma) 1839 Bakelit Leo Baekeland

11 Historie Do roku 1950 byla objevena řada různých plastů – polystyren,PVC Plasty našly použití v průmyslu, ale i v domácnosti, zvláště v kuchyni (linoleum, trubky, okapy, nádoby, talíře, koše) Ve zdravotnictví jsou plasty využívány pro výrobu kloubů a zubů, neboť jsou stálé a tělo se jim nebrání

12 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Plast
y/plasty asp?id=4772 2.asp?id_org=5967&id=465931&p1=49 324

13

14 Využití Určeno pro žáky 8., 9. tříd ZŠ Mezipředmětové vztahy
pracovní činnosti – tvarování-ohýbání, řezání plastů, výroba rozdělovačů do pěstitelských prací… Fyzika – vlastnosti plastů-pružnost… Chemie – složení plastů Výtvarná výchova – bytový design

15 Přínos Žáci se seznámí s plastem – jako materiálem, který je obklopuje ze všech stran. Změna hodnoty plastu, jako takového – vyvrácení tvrzení, že plast je „výmysl dřívější éry“.


Stáhnout ppt "Plast Plast Plast."

Podobné prezentace


Reklamy Google