Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O zlé koze vyprávění podle obrázkové osnovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O zlé koze vyprávění podle obrázkové osnovy."— Transkript prezentace:

1 O zlé koze vyprávění podle obrázkové osnovy

2 Obrázky namaloval Vladimír Břehovský
Obrázky vydalo pro potřebu školy Státní pedagogické nakladatelství Praha

3 Pohádka o zlé koze Byl jeden pán. Měl kozu. Ráno poslal pasačku, aby kozu napásla. Pasačka pásla kozu celý den. Vodila ji na pěknou trávu. Večer se pán ptal: „No, kozo! Jak tě pasačka pásla?“ „Ne, nepásla mě. Přivázala mě u stromu, s dětmi si hrála u domu.“ Pán tedy pasačku vyhnal. Našel si jinou pasačku. Schválně se ale díval, jestli pasačka pase dobře.

4 Večer se pán ptal: „No, kozo! Jak tě pasačka pásla?
Koza zamečela: „Ne, nepásla mě. Přivázala mě u stromu, s dětmi si hrála u domu.“ To pána dopálilo. Chytil kozu a dřel ji. Všechny chlupy jí na boku odřel. Koza mu utekla k jedné babičce na půdu a tam se schovala.

5

6 Ráno šla babička na půdu pro mouku. Koza na ni křičela:
„Já koza rohatá, napolovic odratá, kdo sem přijde, toho sežeru.“ To se babička polekala. Odešla na pole a plakala. Viděl ji zajíc a ptal se:

7 „Proč pláčete, babičko? „Ach, zajíčku, na půdě se mi usadila zlá koza. Každého chce sežrat. Moc se jí bojím.“ „Babičko, já tu kozu vyženu,“ řekl zajíček. Jak přišel zajíc na dvorek, začala koza mečet: „Já koza rohatá, napolovic odratá, kdo sem přijde, toho sežeru.“ Jak to zajíc uslyšel, polekal se a utekl.

8

9 Babička byla smutná a plakala. Uviděl ji pes.
„Proč pláčete, babičko?“ „Ach, milý pejsku! Mám na půdě zlou kozu. Každého chce sežrat.“ „Já ji vyženu, babičko!“ „I nevyženeš. Zajíc ji vyháněl, ale nevyhnal.“ „Vyženu! Uvidíte!“

10 Pes potichu vylezl až k půdě.
Vtom začala koza zlým hlasem: „Já koza rohatá, napolovic odratá, kdo sem přijde, toho sežeru.“ Pes se polekal. Raději rychle utekl pryč.

11

12 Babička si sedla na zahradu a plakala. Uviděl ji tam ježek.
„Proč pláčete, babičko? „Och, milý ježku! Mám na půdě zlou kozu. Každého chce sežrat.“ „Já ji vyženu, babičko!“ „Nevyženeš! Zajíc vyháněl – nevyhnal. Pes vyháněl a taky nevyhnal.“ „Ale já ji vyženu! Uvidíte!“

13 Ježek šel k půdě. Koza ho uslyšela a začala křičet: „Já koza rohatá, napolovic odratá, kdo sem přijde, toho sežeru.“ Ježek se ale nepolekal. Skočil koze na odřený bok a celou ji popíchal. Koza ječela, vyskočila oknem a utíkala rychle pryč. A tak ježek kozu vyhnal a zachránil babičku.

14

15 Vyprávěj podle obrázků:


Stáhnout ppt "O zlé koze vyprávění podle obrázkové osnovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google