Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Typologie neolitické keramiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Typologie neolitické keramiky"— Transkript prezentace:

1 Typologie neolitické keramiky
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Typologie neolitické keramiky Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_06 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu

2

3 - jejich výzdoby kreslené – ryté, a modelované, plastické
Následující prezentace sleduje pozůstatky hmotné kultury období mladší doby kamenné na jihovýchodní Moravě. Všimneme si: - tvaru a typu nádob - jejich výzdoby kreslené – ryté, a modelované, plastické - charakteristických prvků - rozdílnost estetiky keramických tvarů kultury lineární a kultury moravské malované keramiky - mohelnického nálezu Lokace: jihovýchodní Morava Datace: cca polovina 6. tis. př. n. l. – př. n. l.

4 Výrobci dosud neznali hrnčířský kruh a první nádoby vypalovali v otevřených ohništích. Za surovinu v postačila bahnitá hlína, to až později si více vybírali. Nejčastějším tvarem se staly kulovité a dvojkónické nádoby, láhve, mísy a putny. Charakteristická jsou ucha nádob, výzdoba čarami (liniemi) a spirálami (volutami). Podle ní komplex nazýváme kultura lineární či volutové keramiky. V další výzdobě se objevily i „nehtové“ vrypy, výzdoba prstová, důlky připomínající notové značky nebo motivy obilného klasu. Technickou poučenost pravěkých hrnčířů dokladuje střep nádoby z Mysločovic: obsahoval množství tuhových zrn, jeho tvůrci věděli, že keramika s touto příměsí nepropouští tekutiny.

5 Lineární výzdoba rytá

6 Miska s geometricky ornamentální tvarem na stěně – výduti hliněné, v ruce modelované misky
Miska s geometrickým ornamentem na stěně – výduti hliněné, v ruce modelované misky

7 Charakteristický tvarový rytmus
Klikatka (také krokvice) s důlkem podobným notovým značkám

8 Typ „notové značky“

9 Ucho putny, linka, plastické vlysy a tvarování prstem ornamentované

10 Obilný klas Obilný klas

11 Oplatky opavia? Na předchozí fotografii jsme viděli stylizované zobrazení obilného klasu. Můžeme s nadsázkou říci, že první neolitci byli také tvůrci prvního loga, kterým se grafici inspirují dodnes.

12 Výduť nádoby se zvláštními rytinami
Za jedním nálezem od řeky Moravy jsme zajeli za hranice jihovýchodní Moravy do Mohelnice. Unikátním objevem z dílny lidu s lineární keramikou je nádoba s piktogramy. Toto „písmo“ může být dokladem kontaktů s předovýchodními oblastmi, kde se v tu dobu začínají rozvíjet starověké civilizace s počátky historie. Jedná se o nejstarší nápis u nás? To je otevřená otázka… l

13 Vývoj lidu lineární keramiky trval na Zlínsku asi tisíc let.
V polovině 5. tisíciletí př. n. l. sem z jihu přichází nositelé vyspělejšího komplexu kultury moravské malované keramiky. Usazovali se v nejpříhodnějších nížinných polohách řeky Moravy a při dolním toku Dřevnice. Stávalo se, že často zasídlili přímo v areálu svých neolitických předchůdců. Moravská malovaná keramika je mimořádná variabilitou a bohatstvím tvarů, překrásnou ornamentální výzdobou. Obdivuhodné je i to, že si nádoby svou pestrou barevnost často ponechaly po dobu 6000 let.

14 Nádoby lidu kultury moravské malované keramiky

15

16 Jedna nádoba do předchozího souboru nepatřila
Jedna nádoba do předchozího souboru nepatřila. Odlišuje se tvarem, který jsme již viděli u jiné kultury. Která? Podívejme se ještě jednou:

17 Která nádoba sem nepatří?

18 To ví každý. Jedná se o keramický artefakt kultury lineární.

19 A pak nás požádali, abychom z našeho pravěkého depozitáře vybrali dva předměty z mladší doby kamenné. To byl jednoduchý úkol – stačilo se podívat a zamyslet:

20 Tyto dva jsou starší, z paleolitu.

21 Tyto nádoby budou asi mladší, s takovými tvary jsem se v prezentaci dosud nesetkal. A zdobené kopí bude asi kovové, tak do mladší doby kamenné také nepatří.

22 Tady máte neolitické artefakty: nádobu kultury lineární a kamenný sekeromlat. Stačí se obrátit na odborníka…

23 ilustrace a fotografie Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena


Stáhnout ppt "Typologie neolitické keramiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google