Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační systém a BIOS 8. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační systém a BIOS 8. ročník."— Transkript prezentace:

1 Operační systém a BIOS 8. ročník

2 OPERAČNÍ SYSTÉMY Operační systém je velmi komplexní software, jehož vývoj je mnohem složitější a náročnější, než vývoj obyčejných programů.

3 Co je Operační systém? Je základní programové vybavení počítače, které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Je to tedy program, který zajišťuje chod počítače a dalších zařízení k němu připojených (hardwaru) a fungování dalších programů. Je uložen na HDD.

4 Důležité pojmy: Multitasking - je funkce umožňující souběžné zpracování více úloh v jednom okamžiku. Např. budu si prohlížet internetové stránky a pustím si k tomu hudbu. Pozn. Běh takto dvou spuštěných aplikací je však pouze zdánlivý. Ve skutečnosti procesor běžící procesy rychle střídá a uživateli vznikne dojem, že běží současně.

5 Důležité pojmy: Driver (ovladač, ovladač zařízení) - je software, pomocí kterého dokáže operační systém zacházet s daným hardwarem - komunikovat s ním, obsluhovat ho. (tiskárna, flash disk, myš...) Pozn. Spousta ovladačů je obsažena přímo v operačním systému, případně s aktualizacemi systému dochází k jejich doplňování. Proto často při zapojení např. tiskárny nepotřebujeme ovladače, které jsou se zařízením dodávané na CD nebo DVD.

6 Důležité pojmy: Bootování Zavádění operačního systému do operační paměti RAM po zapnutí počítače. Jde o sekvenci úkonů, které se provedou, aby došlo ke správnému spuštění počítač. Pozn. Probíhá kontrola funkčnosti součástek počítače, aktivace připojených zařízení a poté dochází k nahrávání části operačního systému do paměti RAM. Pak se kontrola nad počítačem předá tomuto spuštěnému operačnímu systému.

7 Přehled operačních systémů
Vývoj OS od firmy Microsoft od roku dodnes.

8 MS DOS - starší textový OS (1981)

9 WINDOWS

10 WINDOWS 3.11 – 1993 výrazná změna grafiky

11 WINDOWS 95 – podpora plug-and-play
Pozn. Plug and Play (v překladu „připoj a hraj“) je počítačová technologie umožňující jednodušší rozpoznávání a konfigurace hardware

12 WINDOWS 98–vylepšení, spolehlivý

13 WINDOWS XP – 2001, vylepšení multimediální stránky

14 WINDOWS VISTA – 2007 změna grafiky

15 WINDOWS

16 WINDOWS

17 WINDOWS

18 Operační systémy od jiných firem
Mac OS - pro počítače Apple Macintosh LINUX – volně šiřitelný, zdarma UNIX – od firmy AT&T

19 LINUX LAX

20 LINUX MANDRIVA

21 MAC OS X

22 Co je to BIOS? BASIC INPUT/OUTPUT SYSTEM - základní vstup/výstup systém
Systém BIOS je program zabudovaný do osobních počítačů. Při zapnutí počítače se aktivuje jako první. Systém BIOS je součástí hardwaru vašeho počítače a je oddělený od systému Windows.

23 Uložení BIOSu Programový kód BIOSu je uložen na základní desce ve stálé paměti typu ROM, EPROM nebo modernější flash paměti s možností jednoduché aktualizace (anglicky upgrade).

24 Funkce BIOSU používá se hlavně při startu počítače pro kontrolu přítomnosti, inicializaci a konfiguraci připojených hardwarových zařízení a následnému zavedení operačního systému, kterému pak předá další řízení počítače. zajišťuje základní vstupně–výstupní funkce

25 BIOS u starších PC

26 BIOS u notebooků

27 BIOS u nových PC sestav

28 Zdroje:


Stáhnout ppt "Operační systém a BIOS 8. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google