Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY"— Transkript prezentace:

1 MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY

2 ZÁKLADNÍ ZNAKY KULTU- PREVENCE
vedení informace o vůdci nauka co je jejím základem členství nábor kontinuita členství možnosti odchodu

3 MOŽNÉ OTÁZKY Jak dlouho už tohle provozujete? Chcete mě získat pro nějakou organizaci? Můžete mi říct jména všech organizací, které jsou k vaší sektě přidruženy? Kdo je hlavní vedoucí? Jakou má minulost a kvalifikaci? Jaký je jeho trestní rejstřík? V co věří vaše sekta? Věří, že účel světí prostředky? Je za určitých okolností dovolen podvod? Co se čeká od toho, kdo do sekty vstoupí? Musí odejít ze školy nebo ze zaměstnání, odevzdat úspory a majetek a rozejít se s příbuznými a přáteli, kteří jeho krok neschvalují? Považuje někdo vaši skupinu za problematickou? Pokud ji lidé kritizují, jaké mají námitky? Jaký máte vztah k bývalým členům? Už jste někdy zkoušel s někým takovým promluvit a zjistit, proč odešel? Omezuje vaše skupina styky s bývalými členy? Jmenujte tři věci, které vám na vaší skupině a vedoucím nesedí.

4 MOŽNOSTI ODCHODU ZE SEKTY
neprogramování či deprogramování nenásilná forma: Je potřeba, aby se oběť kultu setkala s bývalými členy. Vždy se před postiženou osobou hovoří o jiných sektách.. Postiženému se ukáže, že je v pasti, do které nevlezl o své vůli. Jednou ze zásad je, že lidé potřebují a chtějí růst. Je nutnost posílit rodinné vztahy. Ve velmi obtížných případech se používá skryté intervence. Jakmile se zvládne fobie z výstupu ze sekty a dosáhne kontaktu s pravou identitou a pravým já postiženého a ten pochopí, jak s ním manipulovali, téměř vždycky se rozhodne pro svobodu, protože ví, že ta je pro něj nejlepší. Odchod z kultu dává jedinečnou příležitost vidět sama sebe „nahého“ a analyzovat všecko, co jsme kdy věděli a věci jsme věřili. Taková situace může osvobozovat, ale také nahánět hrůzu. Je to šance začít život znova.

5 ZÁKLADNÍ CHYBY PŘI INTERVENCI
Nadměrný pocit viny a hanby – rodina si neustále vyčítá, jak se něco takového  mohlo vůbec stát. Lidé si nevšímají vlastních potřeb – nejlepší způsob, jak pomáhat druhým, je starat se dobře sám o sebe. Afektovaný přístup – agresivní chování, hysterické tirády a nevhodná slova jako „kult“ a „vymývání mozku“ mívají skoro vždycky opačný účinek. Příbuzní se snaží kultismu přesvědčit konfrontačním způsobem a z pozice nadřazenosti – to prostě nefunguje. Nesvalujme vinu na osoby, které byly podvedeny – nemohou za to.

6 ÚSPĚŠNÁ INTERVENCE respektovat osobní cíle a zájmy
nesnažit se to zvládnout sám vytvořit si plán vztah a důvěra informace povzbuzení a perspektiva

7 KONKRÉTNÍ KROKY vytvoření vztahu cílená komunikace modely identity
přístup k předkultové identitě možnost pohledu z různých hledisek eliminace procesu, který brání samotnému myšlení nabídka budoucnosti definovat psychickou manipulaci

8 TYPY ODCHODŮ ZE SEKTY prostý odchod vyhození odchod s pomocí poradce

9 PROBLÉMY LIDÍ, KTEŘÍ ODEŠLI ZE SEKTY
recidiva překonávání jazyka kultu ztráta duševní potence zlé sny, strach zastrašování, hrozby intimní vztahy


Stáhnout ppt "MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY"

Podobné prezentace


Reklamy Google