Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika po krajích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika po krajích"— Transkript prezentace:

1 Česká republika po krajích
5. ročník Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 ČESKÁ REPUBLIKA UKAŽ A NA SVÉ MAPĚ ZAKRESLI A ZAPIŠ, CO UŽ VÍŠ.

3 KRAJE V ČESKÉ REPUBLICE
Praha – zvláštní postavení Středočeský kraj Pardubický kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Karlovarský kraj Plzeňský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Jihomoravský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj

4 Praha Co už nyní o Praze víš? Navštívil/a jsi někdy tento kraj?
Vyprávěj spolužákům. Vyhledej v textu klíčová slova a napiš podle vzoru: OVZDUŠÍ: znečištěné, často se tvoří smog VODSTVO: Vltava HOSPODÁŘSTVÍ: potravinářský, strojírenský, výroba elektroniky a optiky OBVODY: městských částí, 22 obvodů ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: Hrad, Vyšehrad, Malá Strana… V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

5 PRAHA A B C D E F

6 STŘEDOČESKÝ KRAJ Navštívil/a jsi někdy tento kraj?
Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Středočeského kraje patří: POLOHA, POVRCH: Středočeská tabule, Šumava VODSTVO: Labe, Vltava, Jihlava, Odra HOSPODÁŘSTVÍ: těžba uhlí, výroba porcelánu MĚSTA: Kladno, Kutná Hora, Ostrava ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: Kutná Hora, těžba stříbra V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

7 STŘEDOČESKÝ KRAJ A B C E D

8 PARDUBICKÝ KRAJ PARDUBICE
Navštívil/a jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Pardubického kraje patří: POLOHA, POVRCH: Králický Sněžník, Polabí, Železné Hory, Šumava VODSTVO: Labe, Vltava, Odra, Orlice HOSPODÁŘSTVÍ: strojírenský, potravinářský, chemický MĚSTA: Chrudim, Litomyšl, Brno, Svitavy ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: hrad Kunětická hora, Litice V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

9 PARDUBICKÝ KRAJ B A D C

10 KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADEC KRÁLOVÉ
Navštívil/a jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. V učebním textu a v Atlasu ČR vyhledej a zapiš, co do Královéhradeckého kraje patří: POLOHA, POVRCH: VODSTVO: HOSPODÁŘSTVÍ: MĚSTA: ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: Porovnej své zápisy se spolužákem.

11 KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ B A C D

12 LIBERECKÝ KRAJ LIBEREC
Navštívil/a jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Libereckého kraje patří: POLOHA, POVRCH: jižní Čechy, Jizerské hory, Jeseníky VODSTVO: Odra, Jizera, Lomnice HOSPODÁŘSTVÍ: strojírenství, potravinářství, sklářství MĚSTA: Liberec, Praha, Semily, Jablonec n. Nisou ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: hrad Bezděz, zámek Doksy a zámek Sychrov V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

13 LIBERECKÝ KRAJ C A D B

14 ÚSTECKÝ KRAJ ÚSTÍ NAD LABEM
Navštívil/a jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Ústeckého kraje patří: POLOHA, POVRCH: Krušné hory, Šumava VODSTVO: Labe, Ohře, Ploučnice, Radbúza HOSPODÁŘSTVÍ: potravinářství a strojírenství MĚSTA: Děčín, Třebíč, Louny, Most ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: Terezín, hrad Střekov V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

15 ÚSTECKÝ KRAJ A B D C E

16 KARLOVARSKÝ KRAJ KARLOVY VARY
Navštívil jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Karlovarského kraje patří: POLOHA, POVRCH: Krušné hory, Šumava, Doupovské hory VODSTVO: Labe, Ohře, Radbúza, Odrava HOSPODÁŘSTVÍ: potravinářství, lázeňství, těžba uhlí MĚSTA: Děčín, Sokolov, Cheb, Mariánské lázně ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: rašeliniště, hrad Loket V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

17 KARLOVARSKÝ KRAJ B A D C

18 PLZEŇSKÝ KRAJ PLZEŇ Navštívil jsi někdy tento kraj?
Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Plzeňského kraje patří: POLOHA, POVRCH: Plzeňská pahorkatina, Žďárské vrchy, Šumava VODSTVO: Radbúza, Ohře, Černé a Čertovo jezero, Mže HOSPODÁŘSTVÍ: stavební hmoty, výroba porcelánu, strojírny MĚSTA: Klatovy, Tábor, Domažlice, Rokycany, Tachov ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: NP Šumava, ZOO a botanická zahrada Plzeň tunel pod Špičákem V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

19 PLZEŇSKÝ KRAJ A B D E C

20 JIHOČESKÝ KRAJ ČESKÉ BUDĚJOVICE
Navštívil jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Jihočeského kraje patří: POLOHA, POVRCH: Novohradské hory, Šumava VODSTVO: Vltava, Lužnice, Otava, Jihlava, Lipno, Orlík, Třeboňský rybník, Rožmberk HOSPODÁŘSTVÍ: těžba kamene a dřeva, výroba potravin MĚSTA: Tábor, Jindřichův Hradec, Telč, Prachatice ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: CHKO Šumava, Tábor – husité V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

21 JIHOČESKÝ KRAJ A B D C E F

22 Kraj Vysočina Jihlava Navštívil jsi někdy tento kraj?
Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do kraje Vysočina patří: POLOHA, POVRCH: Českomoravská vrchovina VODSTVO: Ploučnice, Sázava, Jihlava, Oslava HOSPODÁŘSTVÍ: zpracování dřeva, strojírny MĚSTA: Třebíč, Pelhřimov, Pardubice, Žďár n. Sáz. ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: památky UNESCO, muzeum kuriozit, čisté ovzduší V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

23 KRAJ VYSOČINA A B C D E F G

24 JIHOMORAVSKÝ KRAJ BRNO
Navštívil jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Jihomoravského kraje patří: POLOHA, POVRCH: Drahanská vrchovina, úvaly VODSTVO: Vltava, Morava, Dyje, Svratka HOSPODÁŘSTVÍ: zemědělství (ovoce, víno, zelenina) MĚSTA: Břeclav, Hodonín, Trutnov, Jičín, Znojmo ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: Moravský kras, Pálava, Dolní Věstonice – Venuše V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

25 JIHOMORAVSKÝ KRAJ B C A D E F

26 ZLÍNSKÝ KRAJ ZLÍN Navštívil jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům.
Vyhledej a napiš slova, která do Zlínského kraje patří: POLOHA, POVRCH: Bílé Karpaty, Krušné hory VODSTVO: Morava, Sázava, Bečva HOSPODÁŘSTVÍ: gumárenský, potravinářský MĚSTA: Vsetín, Karlovy Vary, Kroměříž, Olomouc ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: CHKO Beskydy a Bílé Karpaty, Rožnov pod Radhoštěm V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

27 ZLÍNSKÝ KRAJ B A D F C E

28 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OSTRAVA
Navštívil jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Moravskoslezského kraje patří: POLOHA, POVRCH: Hrubý Jeseník, Krkonoše VODSTVO: Morava, Odra, Jizera, Opava HOSPODÁŘSTVÍ: těžba černého a hnědého uhlí MĚSTA: Bruntál, Opava, Plzeň, Karviná, Nový Jičín ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: CHKO, letiště Mošnov V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

29 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ A C B E F D

30 OLOMOUCKÝ KRAJ OLOMOUC
Navštívil jsi někdy tento kraj? Vyprávěj spolužákům. Vyhledej a napiš slova, která do Olomouckého kraje patří: POLOHA, POVRCH: Hrubý Jeseník, Krušné hory VODSTVO: Morava, Sázava, Svitava, Odra HOSPODÁŘSTVÍ: strojírenství, výroba kovů, potraviny MĚSTA: Přerov, Prostějov, Znojmo, Šumperk ZAJÍMAVOSTI, HISTORIE: Hranická propast, orloj V učebním textu a mapě ČR vyhledej a zapiš další informace.

31 OLOMOUCKÝ KRAJ C A B F D E

32 VYHLEDEJ NA MAPĚ ČR A ZAPIŠ POHOŘÍ ČESKÉ REPUBLIKY (S NEJVYŠŠÍ HOROU)
severní oblasti ČR: západní oblasti ČR: jižní oblasti ČR: východní oblasti ČR: střední části ČR: Nejvyšší hora ČR se jmenuje………………. a najdeš ji v pohoří KEŠORNOK …………………..

33 PATŘÍ K SOBĚ? NAPIŠ SPRÁVNĚ, POROVNEJ A ZAPIŠ POHOŘÍ PODLE NADMOŘSKÉ VÝŠKY OD NEJVYŠŠÍHO K NEJNIŽŠÍMU. (TVÝM POMOCNÍKEM MŮŽE BÝT ZEMĚPISNÁ MAPA ČR) pohoří hora Šumava Lysá hora Krkonoše Klínovec Jizerské hory Javořice Žďárské vrchy Smrk Krušné hory Praděd Orlické hory Devět skal Moravskoslezské Beskydy Deštná Českomoravská vrchovina Plechý Hrubý Jeseník Sněžka

34 VYHLEDEJ NA MAPĚ A ZAPIŠ NEJVĚTŠÍ (NEJDELŠÍ) ŘEKY ČR
VYHLEDEJ NA MAPĚ A ZAPIŠ NEJVĚTŠÍ (NEJDELŠÍ) ŘEKY ČR. KTERÝMI MĚSTY PROTÉKAJÍ? (POKRAČUJ PODLE VZORU) Název řeky Názvy měst (alespoň tři) Vltava České Budějovice, Praha, Mělník Labe Ohře Morava Dyje Sázava Odra

35 VYHLEDEJ NA MAPĚ ČR A ZAKRESLI NA SVOJI MAPU VÝZNAMNÉ CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI ČR

36 CESTUJEME PO ČESKÉ REPUBLICE
Vyber si na mapě ČR dvě krajská města (minimální vzdálenost mezi nimi je 100 km). Naplánuj rodinný výlet z jednoho do druhého vybraného krajského města ČR. Ve svém plánování sleduj: 1. Odkud a kam pojedeme (s užitím světových stran)? 2. Kterým pohořím nebo nížinami budeme projíždět? 3. Pojedeme v blízkosti řek nebo vodních ploch? 4. Která další města a místa na cestě můžeme navštívit a proč? Seznam s výletem ostatní spolužáky.

37 ZDROJE Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a DaDa, a.s.: Procházka po krajích České republiky. Praha 2001, ISBN Školní atlas České republiky


Stáhnout ppt "Česká republika po krajích"

Podobné prezentace


Reklamy Google