Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/9 Název DUM Montáž otopných těles Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti montáže otopných těles a jejich připojení na potrubí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Umístění otopných těles, montážní práce, připojení potrubí, armatury, šroubení Datum

3 Montáž otopných těles Náplň výuky: Umístění otopných těles
Montážní práce Připojení na potrubí Možnosti připevnění otopných těles

4 Umístění otopných těles
Nejvíce chladného vzduchu přichází do místností od oken. Proto musí být otopná tělesa umístěna pod okny – pozor – ve středu okna!! Otopná tělesa (OT), která nejsou umístěna ve středu okna umožňují studenému vzduchu, aby proudil do místnosti a přitom se od otopného tělesa neohřál. Od podlahy musí být otopné těleso umístěno tak vysoko, aby šla vytírat podlaha nebo vysávat koberec pod otopným tělesem. Výškově se umístí otopné těleso tak, aby vzhledově nekazilo vjem místnosti. Otopná tělesa se vyrábějí v různých výškách. Pod okno se volí taková výška, aby se OT vešlo pod okno a byl prostor mezi OT a podlahou. OT může být i širší než je okno.

5 Obr. 1: Umístění otopných těles pod oknem

6 Montážní práce Různá otopná tělesa podle tvaru a podle velikosti mají různá uchycení a upevnění ke stavebním konstrukcím. Výrobci dodávají ke každému otopnému tělesu návod na montáž včetně jednoduchého výkresu podle kterého se montáž provádí. Je třeba použít vždy předepsané montážní součásti a nářadí. Otopná tělesa článková se montují jinak než desková, trubková nebo koupelnové žebříky. Ke každému druhu otopného tělesa se musí použít správné montážní díly. Záměnou může dojít k poruše nebo havárii. Je nutno vždy používat hmoždinky a vruty předepsaných rozměrů. Některá OT se nepřipevňují ke stěně, ale k podlaze. Pro tuto montáž platí zcela jiné zásady.

7 Připojení na potrubí Každé otopné těleso se připojuje na potrubí s topnou a vratnou vodou. Připojení může být v různých místech a s různými armaturami. Průměr připojení závisí na tepelném výkonu otopného tělesa. K malým OT se vede potrubí o průměru ½ˮ nebo jen ⅜ˮ. Připojení se provádí ze spodní nebo z horní strany, konkrétní způsob závisí na výkresu. Rovněž použití příslušné připojovací armatury a šroubení musí odpovídat tomu, co je nakresleno ve výkresu a uvedeno v technické zprávě. Instalatér má provádět všechny montážní práce vždy podle výkresu, případně pomocí technické zprávy.

8 Možnosti připevnění otopných těles
Nejpoužívanější jsou v současné době otopná tělesa desková. Nejvíce těchto OT vyrábí firma Korado. Tato firma dodává montážní návody s několika možnostmi připevnění otopných těles k nosným stavebním konstrukcím. Možnosti připevnění: - stěnovou konzolou - stojánkovou konzolou - navrtávací konzolou Pro montáž článkových otopných těles nebo koupelnového žebříku se používají podobné montážní díly, ale s jinými rozměry.

9 Obr. 2: Upevnění OT ke stěně pomocí stěnové konzoly

10 Obr. 3: Upevnění OT ke stěně pomocí stojánkové konzoly

11 Obr. 4: Upevnění OT ke stěně pomocí navrtávací konzoly

12 Kontrolní otázky: Kde a jak se umísťují otopná tělesa?
Jak se otopná tělesa připojují k potrubí? Jak se otopná tělesa připevňují ke stavebním konstrukcím? Jaké jsou nejpoužívanější konzoly pro připevnění otopných těles?

13 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

14 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S.: „Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér“, Praha, Sobotáles, 2003, ISBN [2] anonym, firemní web [vid ], dostupné z:

15 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google