Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Normalizace v objektových databázích Vojtěch Merunka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Normalizace v objektových databázích Vojtěch Merunka"— Transkript prezentace:

1 Normalizace v objektových databázích Vojtěch Merunka

2 Proč potřebujeme normalizaci v objektových databázích?
V komunitě tvůrců OODB (i učitelů) panuje pověra, že objektovou databázi není třeba normalizovat. Nerozumné používání objektových vazeb v aplikacích. Takové výtvory sice fungují, ale za jakou cenu? Návrhové vzory nestačí. Nejsou určeny k návrhu „správné“ struktury objektů pro potřeby databázového zpracování. Potřebujeme techniku, která by při modelování předurčila všechny možné následné úvahy o použití dědění, skládání a dalších vazeb mezi objekty.

3 První objektová normální forma
schéma v 0ONF Třída je v první objektové normální formě (1ONF), jestliže její objekty neobsahují skupinu opakujících se atributů. Takové atributy je třeba vyčlenit do objektů nové třídy a skupinu opakujících se atributů nahradit jednou vazbou na kolekci objektů této nové třídy. Schéma je v 1ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 1ONF.

4 První objektová normální forma - výsledek
schéma v 1ONF

5 Druhá objektová normální forma
schéma v 1ONF Třída je v druhé objektové normální formě (2ONF), jestliže její objekty neobsahují atribut nebo skupinu atributů, které by byly sdílené s nějakým jiným objektem. Sdílené atributy je třeba vyčlenit do objektu nové třídy a ve všech objektech, kde se vyskytovaly, nahradit vazbou na tento objekt nové třídy. Schéma je v 2ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 2ONF.

6 Druhá objektová normální forma - výsledek
schéma v 2ONF

7 Třetí objektová normální forma
schéma v 2ONF Třída je ve třetí objektové normální formě, jestliže její objekty neobsahují atribut nebo skupinu atributů, které mají samostatný význam nezávislý na objektu, ve kterém jsou obsaženy. Pokud takové atributy existují, tak je třeba je vyčlenit do objektu nové třídy, a v objektu, kde byly obsaženy, nahradit vazbou na tento objekt nové třídy. Schéma je v 3ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 3ONF.

8 Třetí objektová normální forma - výsledek
schéma v 3ONF


Stáhnout ppt "Normalizace v objektových databázích Vojtěch Merunka"

Podobné prezentace


Reklamy Google