Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOLO – JEDNODUCHÝ STROJ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOLO – JEDNODUCHÝ STROJ"— Transkript prezentace:

1 KOLO – JEDNODUCHÝ STROJ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KOLO – JEDNODUCHÝ STROJ Pří_248_Člověk a lidské výtvory_Kolo – jednoduchý stroj Autor: Mgr. Kateřina Švecová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s kolem jako jednoduchým strojem. Materiál vysvětluje princip kola a jeho využití v praxi. Je určen pro přírodovědu v 5.ročníku. Žáci se seznámí s praktickým využitím kola, porovnají své zkušenosti s jeho uplatněním. DUM je určen pro práci s počítačem a interaktivní tabulí. Zpracováno pro tematický celek Člověk a lidské výtvory. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici : MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: učebnice pro 5. ročník. Brno: Nová škola, 2004, 91 s. ISBN

3 Jednoduchý stroj Jak ho poznám? usnadňuje práci stačí menší síla
jednoduchý princip jednoduchá konstrukce složitější stroje se skládají z jednoduchých kladka Nakloněná rovina páka Kolo na hřídeli

4 Kolo – největší objev lidstva
Těžký náklad lidé museli smýkat. Uf, to je tíha! Mám nápad! Jde to lehce, uvezu to sám! Kolo práci velmi usnadnilo. Vynález kola je starý více než 7 tisíc let. Patří k nejvýznamnějším objevům v celých dějinách techniky. Kolo je plochá součást kruhového tvaru.

5 Porovnej velikost síly:
SILOMĚR N 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 Je potřeba velká síla. < valivý odpor smykové tření Valivý odpor je podstatně nižší než smykové tření. SILOMĚR 10 Stačí malá síla. Kolo se může otáčet kolem svého středu. Teprve kolo umožňuje pozemní dopravu s jinou než svalovou energií.

6 3 Loukoťové kolo ? ráfek se skládá z jednotlivých částí – loukotí
po obvodu byl opatřen kovovou obručí ke každé loukoti pak vede od středu kola jeden paprsek . ? Z kolika druhů dřev se vyrábělo loukoťové kolo a proč? 3 kolo by vrzalo a skřípalo náboj - jilm Loukoť = „ohnuté dřevo“ (z praslovanštiny) Srovnej: luk, oblouk paprsek - jasan loukoť - buk Používá se i dnes? Jak vypadá?

7 Kolo na hřídeli – jednoduchý stroj
Skládá se ze dvou pevně spojených částí. Otáčejí se kolem jedné osy. Pro snadnější manipulaci bývá kolo nahrazeno klikou. hřídel osa Hřídel je dlouhá tyč. Odhadni: klika Působí-li na kolo síla člověka, pak kolo (hřídel) působí    silou na těleso (břemeno). Lidem stačí síla. větší menší větší menší

8 Hrnčířský kruh Používá se ještě dnes? Čím je poháněn?
patří mezi nejstarší využití kola asi kolem 4500 př. n. l. kotouče se vyráběly z kamene nebo dřeva točilo se jimi pomocí  osy zasunuté do zářezu v horní části kola otáčeli jím nohama Používá se ještě dnes? Čím je poháněn?

9 Mlýnské (vodní) kolo člověk využil sílu vody
voda otáčí kolem na hřídeli (Síla vodního proudu byla jedním z prvních využívaných zdrojů energie.) Využití: pohon vodních mlýnů Později: pohon hamrů (kovářských dílen) pohon na pilách Dodnes: čerpání vody (některých zemích)

10 Ozubené kolo ? ? ? ? má po obvodu různě tvarované zuby
řemeslnické kleště např.: ploché, štípací (tzv. štípačky),kombinované (tzv. kombinačky), odizolovací (stripovací) kleště pro elektrikáře, kovářské, instalatérské kleště, dlaždičské kleště hutnické kleště cihlářské kleště-uchopí naráz 4 až 5 cihel při manipulaci zamečnické kleště (neboli tzv. hasák) kadeřnické kleště (ondulační kleště) kleště na brikety (topičské kleště) fotografické klíšťkyproštipovací (kleště průvodčího) kuchyňské kleště kleště na cukr louskáček drtič česneku (mačkátko na česnek) kleště pro vytahování knedlíků kancelářské a administrativní pomůcky na principu kleští děrovačka sešívačka Lékařské nástroje Pinzeta Peán Zubařské kleště Porodnické kleště Ozubené kolo má po obvodu různě tvarované zuby je uzpůsobeno k přenosu otáčení mezi hřídeli nebo otočnými součástkami stroje Přemýšlej: Na kterou stranu se bude točit poslední kolečko? 1. ? 3. ? Je základem převodovek a dalších strojů. 4. 2. ? ?

11 Co si pamatuješ? Kolo na hřídeli patří mezi jednoduché stroje.
Bylo objeveno asi před Usnadňuje Kolo se může otáčet kolem Valivý odpor je menší než jednoduché stroje. 7 tisíci lety. práci. svého středu. smykové tření.

12 Rozhodni správně: Kolo na hřídeli je jednoduchý stroj.
Hrnčířský kruh je starý asi 1000 let. Loukoťové kolo se skládá ze 4 různých druhů dřev. Kolo je plochá součást kruhového tvaru. ANO NE ANO NE ANO NE ANO NE

13 Pojmenuj typ jednoduchého stroje
ozubené kolo

14 Pojmenuj typ jednoduchého stroje:
Kolo na hřídeli

15 Pojmenuj typ jednoduchého stroje:
Hrnčířský kruh

16 Pojmenuj typ jednoduchého stroje:
vodní mlýn

17 Použité zdroje: www.office.microsoft.com
Kolo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Kolo na hřídeli. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Řemenice. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Loukoťové kolo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vodní kolo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Ozubené kolo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Hrnčířský kruh. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "KOLO – JEDNODUCHÝ STROJ"

Podobné prezentace


Reklamy Google