Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domácí účetnictví, systém hospodaření

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domácí účetnictví, systém hospodaření"— Transkript prezentace:

1 Domácí účetnictví, systém hospodaření
Předmět: Cvičení z techniky a technického vzdělávání II. Vypracovala: Hana Hasalíková Datum: 16. března 2009

2 Státní rozpočet Existují tři situace, ve kterých se státní rozpočet může nacházet: a) P > V: přebytkový rozpočet - vytváří se rezervy a přemýšlí, kam lze rozumě investovat b) P < V: schodkový rozpočet - schodek se kryje státním dluhem (pokladniční poukázky, úvěr od ČNB, od jiné vlády nebo státními dluhopisy) c) P = V: vyrovnaný rozpočet

3 Funkce státního rozpočtu - Alokační funkce – rozděluje peníze do potřebných sfér - Politická funkce – státní rozpočet je nástrojem hospodářské politiky

4 Rodinný rozpočet Je jedním z nástrojů, který napomáhá jednotlivci nebo rodině zvládnout požadavky na život v ekonomické realitě Vyjasněný rozpočet napomáhá získat kontrolu nad svou finanční situací, předejít nahromadění dluhů, osobnímu bankrotu a podobným nepříjemnostem. Kdokoli má zvážený svůj rozpočet, ví, co může se svými penězi dělat, má vyjasněno, na co peníze vynakládá, má vytvořeny návyky, napomáhající udržení vyrovnaných příjmů a výdajů, udržuje své výdaje pod kontrolou a vyjasňuje budoucí výdaje a v neposlední řadě utrácí v rámci svých finančních možností, ovlivněných minulostí, současností i budoucností. Rozpočet také pomáhá získat zdroje pro pravidelné spoření, zvládnout nečekané výdaje a vytvořit podmínky pro naplnění budoucích cílů, jako je exotická dovolená nebo nové bydlení.

5 Jak vytvořit svůj rozpočet?
Stačí nám tužka, papír a kalkulačka, nebo lze použít dostupných počítačových programů. Postup lze popsat pěti kroky: Krok 1. – soupis všech čistých PŘÍJMŮ. Soupisem a sečtením všech příjmů se zjistí příjmová stránka rozpočtu, která limituje množství výdajů vyrovnaného rozpočtu. Krok 2. – shrnutí všech měsíčních VÝDAJŮ. Shrneme vše, na co jsou peníze vynakládány. Nejprve je vhodné vytvořit soupis pevných výdajů (nájemné, splátky hypotéky a spotřební úvěry, platba za rozhlas, TV, elektřinu, vodu, telefony, bankovní poplatky, výdaje na dopravu nebo auto), výdaje na nákupy, nebo využívané služby, spořené částky. Sečtením všech položek se zjistí celkové měsíční výdaje.

6 Zjistíme, zda jsou peníze akumulovány pro budoucí spotřeby (P > V)
sečteme rozdíl mezi příjmy a výdaji. Krok 3. – určení, zda příjmy pokrývají stávající výdaje. Základním pravidlem rozpočtu je skutečnost, že „peníze, které přicházejí, se musejí rovnat penězům, které jsou utraceny“. Zjistíme, zda jsou peníze akumulovány pro budoucí spotřeby (P > V) x Nebo jsou vytvářeny dluhy (V > P) – zde nastane problém, musíme některé položky seškrtat či zmenšit a minimalizovat, popř. zvýšit své příjmy.

7 Krok 4. – přehodnocení a přizpůsobení výdajů.
Rozdělíme výdaje na výdaje nutné (nájemné, elektřina, voda,…) a výdaje zbytné (zábava, jídlo v restauracích, módní oblečení,…) Na základě velikosti schodku se může jednat o snížení některých zbytných vydání, jako je zábava, nákup oblečení, nebo jídlo v restauraci, popřípadě vynaložení úsilí pro získání další práce. Pokud je schodek větší, může se jednat o zásadnější rozhodnutí, jako je změna velikosti bytu nebo výměna automobilu.

8 Souvisí s tím hledání odpovědí na různé otázky, jako např.
Má pro mne skutečně přidanou hodnotu placené havarijní pojištění, když mé auto už nemá velkou zůstatkovou hodnotu? Potřebuji platit předplatné dvou titulů novin? Stihnu je vůbec přečíst? Vyplatí se mi držet to auto, které má tak velkou spotřebu? Má smysl kupovat nové šaty vždy, když cítím, že se změnil módní styl? Nekupuji často věci bez promyšlení souvislostí, spíše na základě okamžitého impulsu než skutečné potřeby? Když mám své týdenní výdaje takto limitovány, neměl/a bych se vzdát večeře v restauraci? Co je pětina položek, které můj rozpočet nejvíce zatěžují?

9 Takže: Kontrolujte průtok financí své domácnosti.
Krok 5. – aktualizace rozpočtu. Rozpočet bychom měli čas od času přehodnotit, protože rozpočet, který vytváříme dnes, nemusí po určité době již platit. Jak často závisí na individuálních podmínkách, ale obecně lze doporučit přehodnocení rozpočtu vždy po uplynutí šesti měsíců. Takže: Kontrolujte průtok financí své domácnosti.

10 Programy pro vedení domácího účetnictví
Existuje množství programů, např. Pro vedení financí v domácnosti: aplikace pro zápis – tepla, vody, plynu, či vedení stavu a spotřeby auta, ale také např. pro výpočet splátky z úvěru, stavbu domku či peněžní deník. Existují speciální aplikace, do kterých můžeme nejen zaznamenávat finanční toky (za co jsme kolik vynaložili peněz), ale i nechat si zobrazit graf se spotřebou. U některých programů je navíc možné záznamy velmi jednoduše profiltrovat podle libovolného kritéria a vytisknout do přehledné knihy, ze které je patrné čerpání jakéhokoliv fondu, který si vybereme.

11 Homefinance 2.0 – freeware.
Aplikace vám pomůže s DPH, úvěrem, splátkami, informacemi o ročním příjmu, vedením rodinného rozpočtu a dokonce převádět měny. Úrok vypočítá z výšky splaceného úvěru. Roční příjem počítá za 1/4 roku, 1/2 roku, 3/4 roku, za rok, či za libovolný počet měsíců. U rodinného rozpočtu dokáže zjistit, co vás nejvíce stojí a zda jste v plusu. Program pochází od slovenského autora, ale je možné si ho přepnout do češtiny. MyHome 1 – freeware Program slouží k evidenci a součtu spotřebované vody, elektřiny, plynu a podobně. Do kolonek zadáváte stav elektro-vodo-plynoměru (nebo jiné) a program počítá aktuální rozdíl a cenu za spotřebovaný rozdíl. Dokáže připočítávat i paušální poplatky. Vhodné pro rodinné domky. Malé domácí účetnictví 1.0 Tento program vznikl na základě potřeby evidovat výdaje na rekonstrukci rodinného domku. Dá se však evidovat nejen stavba, ale i výdaje za běžné nákupy, za motorové vozidlo, vánoční nákupy, kolik utratí jednotliví členové rodiny za nutné rodinné výdaje (elektřinu, plyn, vodu atd). V každém účtu si potom můžete vybrat určitou vámi zadanou komoditu a ze statistiky zjistit, kolik kusů (nebo množství) jste za jakou cenu (a z toho odvozenou i průměrnou cenu) utratili a tím jaké jsou náklady na danou komoditu. Finance 1.33 – demo Peněženka 1.0 – freeware HommePack – shareware Domácí hospodářství 11.0 – neregistrovaná verze

12

13 Použitá literatura: ekonomie.topsid.com/pictures/statni_rozpocet.jpg

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Domácí účetnictví, systém hospodaření"

Podobné prezentace


Reklamy Google