Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast: Matematika Tematická oblast: Výpočet povrchů a objemů těles Téma: Jehlan Ročník: 3. Datum vytvoření: Leden 2014 Název: VY_32_INOVACE_ MAT Anotace: Vlastnosti jehlanu, odvození vzorců pro výpočet povrchu a objemu jehlanu. Použití vzorců a vlastností v příkladech. Digitální učební materiál je určen pro žáky učebních oborů. Inovativní je zejména bohatým autorským obrazovým materiálem, který výrazně zvyšuje jeho názornost a usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU. Využívání animačních efektů ze sady Office 2010 udržuje pozornost žáků a ilustrační příklady zvyšují jejich aktivitu. Pro zvýšení interaktivity je vhodné použít interaktivní tabuli. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Jehlan Odvození vzorečků pro výpočet povrchu a objemu jehlanu, základní příklady

3 Jak jehlan vypadá? Určete, v čem se liší od jiných těles? Obrázek č. 2

4 Jehlan Pojmenujte dané jehlany.
Podstavou jehlanu je mnohoúhelník (n-boký jehlan, podstavou je n-úhelník). Plášť jehlanu je tvořen rovnoramennými trojúhelníky (jedná se o boční stěny). Hlavní vrchol jehlanu je společný vrchol všech bočních stěn. Výška jehlanu je vzdálenost hlavního vrcholu a roviny podstavy. Pojmenujte dané jehlany.

5 Pravidelný jehlan Jeho podstavou je pravidelný n-úhelník.
Pravidelný trojboký jehlan – podstavou je rovnostranný trojúhelník Pravidelný čtyřboký jehlan – podstavou je čtverec Pravidelný čtyřstěn –pravidelný trojboký jehlan, jehož všechny 4 stěny jsou shodné rovnostranné trojúhelníky

6 Povrch jehlanu Obsah podstavy Obsah pláště
Obsah podstavy Obsah pláště Co je podstavou a co pláštěm pravidelného trojbokého jehlanu? Jak bychom spočítali jeho povrch?

7 Určete povrch pravidelného čtyřbokého jehlanu, má-li podstavnou hranu dlouhou 8 cm a boční hranu 10 cm. h = 10 cm h = 10 cm va a = 8 cm a = 8 cm va je nutné dopočítat  Pythagorova věta

8 Objem jehlanu Výška jehlanu Obsah podstavy
Výška jehlanu Obsah podstavy Př.: Vypočítejte objem pravidelného čtyřbokého jehlanu, který má podstavnou hranu 8 cm a výšku 10 cm.

9 Pythagorova věta Při výpočtu povrchu a objemu jehlanu se bez Pythagorovy věty neobejdete! h a va v h v u/2 a/2 a

10 Zdroje: Obrázek č. 1: Obrázek č. 2: Obrázek č. 3: CALDA, Emil. Matematika pro dvouleté a tříleté učební obory SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2003, 201 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN Autorem obrázků, pokud není uvedeno jinak, je autorka výukového materiálu.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google