Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpočty rizik monogenních chorob

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpočty rizik monogenních chorob"— Transkript prezentace:

1 Výpočty rizik monogenních chorob
Seminář č.425 Dědičnost

2 Klíčová slova: dědičnost monogenní a polygenní, autozomy, gonozomy (heterochromozomy), autozomálně dominantní (AD) a autozomálně recesivní (AR) choroby, fenokopie, genokopie, heterogenita alelická a nealelická (lokusová), penetrance, expresivita, pleiotropie, symptom, syndrom, nosič, polymorfismus alel, mitochondriální dědičnost, klinická genetika, genetické poradenství snížené penetrance (schopnost dominantní alely projevit se ve fenotypu) různé expresivity (intenzita projevu znaku – těžké, lehké příznaky) Pojem expresivita genu vyjadřuje rozdíly v síle, s jakou se určitý genotyp projevuje ve fenotypu. Variabilní expresivita genu říká, že tentýž (parciální) genotyp se u různých jedinců žijících v různých prostředích může do fenotypu promítnout různě silně. Zjednodušeně lze tedy řící, že rozdíl mezi penetrancí a expresivitou je ten, že penetrance určuje, zda se daný genotyp vůbec projeví ve fenotypu a pokud ano, tak expresivita označuje míru tohoto projevu.

3 Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p),
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v sérii n pokusů jsou dány rozvinutím dvojčlenu (p+q)n nebo binomickým rozložením n! x p m q n-m m! (n-m)! n = počet pokusů p = pravděpodobnost jednoho jevu q = pravděpodobnost alternativního jevu m = četnost výskytu jevu vyskytujícího se s pravděpodobností p n! = n(n-1)(n-2)…..1

4 a) Jaká je pravděpodobnost narození 13 chlapců ze 13 těhotenství?
Sbírka příkladů z genetiky, kap.5, str 1) V jedné vesnici ve Walesu se v r 1984 narodilo 13 chlapců z 13 po sobě jdoucích těhotenství. a) Jaká  je pravděpodobnost narození 13 chlapců ze 13 těhotenství? b Jaká  je pravděpodobnost narození 13 dětí stejného pohlaví ?

5 2) Jaká je pravděpodobnost, že 2 děti rodičů-heterozygotů pro cystickou fibrosu budou
a) obě zdravé b) obě nemocné c) jedno zdravé a jedno nemocné

6 3) Jaká je pravděpodobnost, že ze 3 dětí dvou heterozygotních rodičů (pro CF) budou
a) všechny postižené b) všechny zdravé c) 2 postižení a 1 zdravé d) 2 zdravé a 1 postižené 4) Jaká je pravděpodobnost, že manželé-nosiči recesivního genu pro cystickou fibrosu budou mít z 5ti dětí 3 zdravé a 2 nemocné?

7 5) Muž s achondroplasií (AD) si vzal normální ženu.
Budou-li mít 4 děti, jaká je pravděpodobnost, a) že budou všechny zdravé? b) že budou všechny nemocné?

8 6) Žena má cystickou fibrosu
6) Žena má cystickou fibrosu. Jaké je riziko nosičství recesivní alely pro její matku, otce, dceru, vnuka, zdravého bratra, dítě jejího zdravého bratra? Zdravá žena, jejíž otec je albín se ptá na riziko pro své dítě (Albinismus = AR choroba s frekvencí heterozygotů 1/150). 8) Žena, jejíž bratr má  cystickou fibrosu se ptá  na riziko pro své dítě. Frekvence heterozygotů CF v populaci je 1/25.

9 7) Zdravá žena, jejíž otec je albín se ptá na riziko pro své dítě (Albinismus = AR choroba s frekvencí heterozygotů 1/150). 8) Žena, jejíž bratr má cystickou fibrosu se ptá  na riziko pro své dítě. Frekvence heterozygotů CF v populaci je 1/25. 9) Neurofibromatosa je AD onemocnění s 80% penetrancí. a) Jak je prognosa pro dítě pacienta s tímto onemocněním? b) Jaké je riziko že dítě bude zdravé, ale bude nosičem genu? c) Jak  je pravděpodobnost, že dítě mutovanou alelu nezdědilo?

10 Penetrance retinoblastomu (AD) je 90%
Penetrance retinoblastomu (AD) je 90%. Muž s retinoblastomem si vzal zdravou ženu. Jaké je riziko retinoblastomu pro jejich děti?

11 11) Dědeček dítěte s otcovy strany a babička z matčiny strany mají srpkovitou anemii (AR). Jaká  je pravděpodobnost choroby u dítěte? 12) Bratr otce a sestra matky mají AR onemocnění . Jak  je pravděpodobnost této choroby u dítěte? 13) Žena má  srpkovitou anemii(AR), otec jejího manžela má rovněž tuto chorobu Jaké je riziko pro její dítě?

12 14) Oba rodiče jsou postiženi AD chorobou (prarodiče jsou ale zdraví)
14) Oba rodiče jsou postiženi AD chorobou (prarodiče jsou ale zdraví). Jaké je riziko choroby pro jejich dítě?

13 15) Nitroušní nedoslýchavost je AD děděná
15) Nitroušní nedoslýchavost je AD děděná.  Sňatek uzavřeli 2 zdraví jedinci. Matka ženy je postižena  a rovněž její oba bratři. Otec muže a sestra muže jsou rovněž postiženi. a) Jaká  je pravděpodobnost postižení dítěte? b) Jestliže si postižená  sestra muže vezme zdravého, jaké je riziko pro její dítě?

14 Bárta I, Polívkova Z. Langová M.:Sbírka příkladů z genetiky
UK Praha, Nakladatelství Karolínum 2002 Thomposon a Thompson: Klinická genetika, kapitola : Typy monogenní dědičnsoti, str , 6. vydání


Stáhnout ppt "Výpočty rizik monogenních chorob"

Podobné prezentace


Reklamy Google