Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bytosti kolem nás. Jak je vnímáme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bytosti kolem nás. Jak je vnímáme."— Transkript prezentace:

1 Bytosti kolem nás. Jak je vnímáme.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 I když jim říkáme „medvědi“…
…můžou pokaždé vypadat jinak.

3 Medvěd hnědý Délka těla: 2 - 3 m. Délka ocasu: 5 - 20 cm.
Hmotnost: kg. V Severní Americe medvědi preferují otevřené krajiny, zatímco v Evropě a Asii se zdržují spíše skryti v horách nebo ve vlhkých lesích a odlehlých krajích. Medvěd hnědý je všežravec. Živí se rostlinami (lesní plody, kořínky, zemědělské plodiny, houby) i živočišnou stravou (nejčastěji ryby, hmyz nebo malí až středně velcí savci). Na zimu upadá do nepravého zimního spánku, před kterým musí dosáhnout hmotnosti i vyšší než 900 kg. Během listopadu až prosince ulehává na klidném a suchém místě a probouzí se v únoru až dubnu.

4 Panda velká Je savec. Pochází z Číny a je jejím národním symbolem.
Stojící samec má výšku kolem 1,5 m a hmotnost až 100 kg. Panda velká žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Přestože se řadí mezi šelmy, její potrava je převážně rostlinná. Panda je vlastně všežravcem, neboť je známo, že se příležitostně živí vejci a spolu s bambusem konzumuje také nějaký hmyz. Při žvýkání se jí třesou uši. Panda velká je samotářské zvíře a patří k ohroženým druhům.

5 Medvěd lední Největší druh medvěda.
Délka těla činí 2,5 m a výška vzpřímeného těla se pohybuje okolo 2,4 - 3,3 m. Samci váží 400 – 700 kg, samice 300 – 400 kg. Vyskytuje se v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie. Plave rychlostí okolo 10 km/h. Umí se také potápět, pod vodou vydrží až dvě minuty. Živí se převážně lovem a jeho nejčastější kořistí bývají tuleni. Na souši nemá svého přirozeného nepřítele, avšak ve vodě pro něj velké nebezpečí představují mroži a kosatka dravá.

6 Koala medvídkovitý Žije v Austrálii.
Ve skutečnosti to je vačnatec, podobně jako třeba klokan. Hmotnost: kg. Délka těla: cm. Živí se listím a kůrou blahovičníků. Krmí se většinou v noci. Má extrémně malý mozek a spí až 20 hodin denně. Koalové jsou samotáři, s ostatními koaly se dorozumívají hlasitým voláním, které může být slyšet až kilometr daleko. Novorozená koala váží méně než 1 g. Vyškrábe se do vaku a tam zůstává asi půl roku. Jakmile vyroste tak, že už se do vaku nevejde, matka jej nosí na zádech.

7 Popište, čím se tito medvědi vzájemně liší.
Vymyslete způsob, jak by mohli žít společně. Např. aby mohli ostatní medvědi žít s koalou, měli by si pořídit televizi, protože koala hodně spí a ostatní by se s ní určitě nudili.

8 Všímejte si velikosti, barvy pleti, ale také místa, kde žijí.
Pokuste se vyjmenovat příklady, kdy se lidé, stejně jako medvědi, vzájemně liší svým vzhledem. Všímejte si velikosti, barvy pleti, ale také místa, kde žijí.

9 Je možné, aby na rozdíl od medvědů žili odlišní lidé pohromadě
Je možné, aby na rozdíl od medvědů žili odlišní lidé pohromadě? Vymyslete, co k tomu budou potřebovat.

10 Které lidské rasy můžeš vidět v naší republice?
Rozdíly mezi lidmi. Které lidské rasy můžeš vidět v naší republice?

11 Člověk – europoidní rasa
Kůže: vyznačuje se světlým zbarvením Vlasy a vousy: mírně vlnité vlasy různých barev, které rychle rostou a jsou nejdelší; vousy také rostou nejrychleji Vlasový průřez: oválný Ochlupení: nejvíc zastoupené Nos: rovný, úzký, dost veliký Oči: jsou rovné; ze všech ras mají největší různorodost v barvě Výskyt: často se tak označují lidé evropského původu, také lidé z blízkého východu, severní Afriky, střední Asie a severozápadní části indického subkontinentu

12 Člověk – mongoloidní rasa
Kůže: snědá (žlutá) pleť Vlasy: rovné, vždy černé Vlasový průřez: okrouhlý Nos: rovný, úzký, malý, nenápadný Oči: jsou zešikmené, vždy stejně hnědé Výskyt: patří sem Číňané, Japonci, Korejci, Vietnamci, Mongolové, Kazaši... a také američtí indiáni a Eskymáci Název pochází od Mongolů, kteří měli v Evropě pověst krutých válečníků Dnes jde o nejpočetnější lidskou rasu

13 Člověk – negroidní rasa
Kůže: tmavá Vlasy a vousy: nejkratší a přirozeně kudrnaté vlasy, které rostou nejpomaleji; pomalu rostou i vousy Vlasový průřez: okrouhlý Nos: zploštělý, široký a má velké nosní dírky Oči: jsou ze všech ras nejnápadnější; jsou široce rozevřené, vypoulené a kontrastují s obličejem Výskyt: žijí především v subsaharské Africe; vzhledem k tomu, že byli černoši v minulosti často zneužíváni jako otroci, tvoří dnes významnou menšinu i v jiných státech, např. v USA, kde jsou oficiálně nazýváni Afroameričané

14 Nejčastější typy míšenců, kteří jsou novým typem nebo odchylkou od původní rasy:
Mestic - míšenec bělocha s indiánkou či naopak indiána s běloškou (jsou to většinou obyvatelé Střední Ameriky - hlavně Mexika) Mulat - míšenec bělošské a černošské rasy (vyskytují se zejména na obou amerických světadílech) Zambo - míšenec černocha a indiánky či indiána s černoškou

15 Zamysli se, jaký může mít vnější prostředí vliv na náš zevnějšek.

16 Vezmi si barvy na tělo a nabarvi si obličej žlutou, hnědou nebo černou barvou.
Rozdělte se do tří skupin se stejnou barvou obličeje a pokuste se ještě jednou popsat, co vás od jiných skupin odlišuje.

17 Rozdělte se do tří skupin s rozdílnou barvou obličeje.

18 Odpovězte na otázky: Cítíš se s odlišnou barvou kůže přirozeně?
Myslíš, že lidem s jinou barvou pleti připadá tvoje barva kůže přirozená? Co sám si myslíš o jiné barvě pleti? Setkal ses s někým, kdo měl jinou barvu pleti? Myslíš, že tě nyní tvé okolí vnímá odlišně? Jaké to je „být jiný“? Potkal jsi někoho, kdo je odlišný?

19 Podívej se na svého přítele ve třídě.
Změnila barva pleti tvého spolužáka? Vnímáš ho jinak? Líbí se ti více to, jak vypadá, nebo to, jaký je člověk a kamarád?

20 Mnoho lidí plete jiná barva kůže… může jít o:
Xenofobii, která je spojená se strachem z cizinců. Jde o mezilidskou nesnášenlivost a předsudky vůči lidem z jiné země, nebo neúctu k jejich tradicím a rozdílné kultuře. Rasismus, který se kromě rozdílné barvy pleti váže na upřednostňování jednoho národa, přičemž se na ostatní národy shlíží jako na méněcenné (příkladem je nacismus během 2. světové války, kde o život přišlo obrovské množství Židů, ale také Romů).

21 Umíš uvést jiné příklady rasismu nebo xenofobie?
Popřemýšlej, kdo ve tvém okolí má jinou barvu kůže. Chováš se k těmto lidem stejně jako k osobám se stejnou pletí, jakou máš ty? V čem je tvoje chování jiné a proč?

22 V čem se ještě lidé mohou lišit?
ve vlastnictví majetku v inteligenci v rozličné míře nadání v tělesné kráse a síle v povahových vlastnostech

23 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd_hn%C4%9Bd%C3%BD


Stáhnout ppt "Bytosti kolem nás. Jak je vnímáme."

Podobné prezentace


Reklamy Google