Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_EK.2.12 Rašeliniště Vytvořeno: Ověřeno: Třída: ESO 2

2 Rašeliniště Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Předmět: Ekologie
Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kateřina Tymešová Časový rozsah: např. 1 vyučovací hodina Pomůcky: dataprojektor, notebook Klíčová slova: slatiniště, vrchoviště, bult, šlenk Anotace: Žák se z prezentace dozví vše podstatné o rašeliništních ekosystémech. Prezentace se doporučuje používat společně s pracovními listy.

3 Co je rašeliník ? patří mezi mechorosty
má schopnost nasát velké množství vody spodní vrstvy odumírají , sesedají se, směrem nahoru rašeliník stále přirůstá Rašeliniště se podle vyskytujících organismů, polohy, chemického složení apod. dělí na: rašeliniště vrchovištní – vzniká v prostředí oligotrofním, s kyselou reakcí, nižší teplotou, nízkou aktivitou MO a s vodou obsahující málo minerálních látek. Obvykle je charakterizováno nepropustným podložím, jehož vlivem pochází prakticky veškerá voda v rašeliništi z atmosférických srážek. rašeliniště slatinné – vzniká v prostředí eutrofní, s reakcí neutrální, vyššími teplotami, početnější mikroflóru a se značně mineralizovanými  podzemní vodou. Zadržuje menší množství vody.

4 Vznik rašeliniště 1) 2) Navštívili jste někdy rašeliniště? Jak si představujete jeho povrch.

5 Povrch rašeliniště Suchomilné druhy (keříčkové vlochyně, vřes a
mechy) rostou na kopečcích – bultech. Prohlubně – šlenky se stojící vodou zarůstají vlhkomilnými druhy (rašeliníky, ostřice a suchopýr). Vegetace šlenků přirůstá rychleji a postupně se vyvyšuje nad okolní povrch do té doby,dokud je dostatečně sycená vodou. Pak jej osídlí suchomilné druhy. Ze šlenků se stávají nové bulty, z bultů se stanou postupně šlenky Načrtněte a popište povrch rašeliniště do svých pracovních listů.

6 Ekologická sukcese na rašeliništích
Vysvětlete pojem sukcese a pokuste se seřadit obrázky dle časového sledu.

7 Otázky a úkoly Použitá literatura
Která rostlina tvoří základ rašeliniště? rašeliník Zařaď ji do systému. patří mezi mechorosty Znáš nějaké příklady využití rašeliny? lázeňství, zahradničení, topivo .. Co si myslíš o těžbě rašeliny? Je nutná? Má nějaké negativní následky? Použitá literatura Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google