Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neutralizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neutralizace."— Transkript prezentace:

1 Neutralizace

2 Reagují kyseliny s hydroxidy?
V prezentaci Kyselost a zásaditost vodných roztoků jste se dozvěděli, kdy je roztok kyselý, kdy zásaditý, kdy neutrální. Reaguje kyselina s hydroxidem? Jaký průběh má tato reakce? A jaké látky vzniknou touto reakcí? Na tyto otázky dostanete odpověď v dalších snímcích prezentace.

3 Reakce 30% HCl s pevným KOH
1 2 3 Teplota HCl před reakcí (obr. 1) Teplota po ukončení reakce (obr. 3) Odparek produktu (obr. 4) 4 2/ Reakce 30% HCl s pevným KOH (video) Úkol 1: Doplň věty slovy přehřívá, prudce, rozstřikuje: Kyselina a hydroxid spolu …… reagují. Směs obou látek je nebezpečná tím, že se …….. a ……….. . Napiš, které produkty vznikají, a potom rovnici reakce.

4 Kontrola úkolu 1 Kyselina a hydroxid spolu prudce reagují. Směs
obou látek je nebezpečná tím, že se přehřívá a rozstřikuje. Produkty reakce: voda a chlorid draselný Rovnice reakce: HCl + KOH → H2O + KCl

5 Co je neutralizace? 5 6 Smícháním kyselého vodného roztoku (HCl) se zásaditým (KOH) v určitém poměru vznikne neutrální vodný roztok. Cl- K+ Cl- OH- H+ K+ Cl- Cl- H+ OH- OH- Cl- OH- K+ H+ Cl- H+ K+ H+ K+ OH- OH- Cl- Cl- OH- OH- H+ H+ K+ K+ H+ K+ Úkol 2: a/ Doplň definici neutralizace: Neutralizace je chemická reakce …….. s ………., při níž vzniká …. a sůl kyseliny. b/ Rozhodni, na kterém obrázku je roztok kyselý a zásaditý: c/ Podle obrázků napiš, za jakých okolností vznikne při reakci kyseliny a hydroxidu opravdu neutrální roztok.

6 Kontrola úkolu 2 2a/ Neutralizace je chemická reakce
kyseliny s hydroxidem, při níž vzniká voda a sůl kyseliny. 2b/ Kyselý roztok – obr. 5 Zásaditý roztok – obr. 6 2c/ V neutrálním roztoku je stejný počet kationtů H+ a aniontů OH-.

7 Neutralizace vodných roztoků
Při neutralizaci vodných roztoků kyselin a hydroxidů používáme speciální odměrné nádobí – pipetu (7) a byretu (8). Průběh neutralizace: 1/ Ionizací kyseliny ve vodném roztoku vznikají kationty H+ a ionizací hydroxidu anionty OH-: H+ + Cl- + K+ + OH- → H2O + K+ + Cl- 2/ Vzájemná reakce kationtů H+ a aniontů OH- za vzniku neionizovaných molekul vody (obecná rovnice neutralizace): H+ + OH- → H2O 7 8

8 Neutralizace vodných roztoků HCl a KOH
Pozor! Vodné roztoky kyselin a hydroxidů mají leptavé účinky a při styku s pokožkou vznikají popáleniny. Úkol 3: a/ Neutralizací se vyrábí průmyslové hnojivo dusičnan amonný. Napiš rovnici reakce: b/ Kterou z uvedených látek použijeme k neutralizaci při poleptání roztokem KOH: roztok sody, citrónová šťáva, roztok NaOH, ocet, voda. K roztoku KOH s několika kapkami fenolftaleinu přidáváme po kapkách za stálého míchání roztok HCl. Neutralizace je ukončena, jakmile poslední kapka HCl odbarví hydroxid (viz videoklip).

9 Kontrola úkolu 3 a/ HNO3 + NH4OH → NH4NO3 + H2O
b/ Citrónová šťáva, ocet

10 Shrnutí učiva Úkol 4: Doplň text:
Neutralizace je chemická reakce kyseliny s ………., při níž vzniká …. a … kyseliny. Při ………… vodných roztoků kyselin a hydroxidů používáme speciální odměrné nádobí …… a …… . Vodné roztoky kyselin a hydroxidů mají ……. účinky a při styku s pokožkou vznikají ………. .

11 Kontrola úkolu 4 Neutralizace je chemická reakce kyseliny
s hydroxidem, při níž vzniká voda a sůl kyseliny. Při neutralizaci vodných roztoků kyselin a hydroxidů používáme speciální odměrné nádobí pipetu a byretu. Vodné roztoky kyselin a hydroxidů mají leptavé účinky a při styku s pokožkou vznikají popáleniny.

12 Veškerá fotodokumentace a videoklipy pochází z vlastních zdrojů.
Mgr. Vaněk Vlastimil, autor


Stáhnout ppt "Neutralizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google