Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozšíření Islámu v dnešní době

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozšíření Islámu v dnešní době"— Transkript prezentace:

1 Rozšíření Islámu v dnešní době
Vypracoval:Petr Malík 2.C

2 Něco z historie… Muslimové věří, že jejich náboženství vzniklo v den, kdy prorok Mohamed v roce 622 n.l. opustil Mekku. Ale teprve po jeho smrti v roce 632 se začal islám rozšiřovat.

3 Rozšiřování Islámu Rozšiřoval se výhradně výboji a mnozí lidé se stali muslimi teprve poté, co byli podmaněni. Muslimové považovali dobývání za svatou válku (džihád) a to jim dodávalo velkou horlivost k dalšímu válčení. Výchozí bod - Mekka

4 Chálífa = jeden z vůdců rozšiřování islámu (nástupce,náměstek)
Arabský chálífát Chálífa = jeden z vůdců rozšiřování islámu (nástupce,náměstek)

5 Islám dnes Islámský svět (dar al-islam, dům islámu) lze charakterizovat jako území státu či národů, kde je islám dominantním (majoritním) náboženstvím. Všechny ostatní části světa jsou označeny jako „dar al-harb“, tedy dům války.

6 Tmavě zelená barva znázorňuje oblasti s většinovým zastoupením sunnitů a červená šíitů

7 Dohromady jich je dnes něco kolem
Počty V minulosti byli většinou vyznavači islámu arabové. Dnes pouze okolo jedné čtvrtiny. Dohromady jich je dnes něco kolem lidí !

8 A kdeže jsou???

9 Státy s počtem věřících muslimů nad 50%:
Afghánistán Albánie Alžírsko Ázerbajdžán Bahrajn Bangladéš Brunej Egypt Indonésie Írák Írán Jemen Jordánsko Saudská Arábie Senegal Somálsko Spojené arabské emiráty Súdán Sýrie Tádžikistán Tunisko Turecko Turkmenistán Uzbekistán Katar Kazachstán Komory Kuvajt Kyrzgystán Libye Malajsie Maledivy Maroko Mauritánie Omán Pákistán Palestina Ve většině z nich je Islám státním náboženstvím.

10 Rozdíly států Některé části islámského světa
patří k nejchudším oblastem světa např. Súdán, Mauritánie, Bangladéš. Některé zas k těm nejbohatším např. Saudská Arábie, Katar, Bahrajn, Spojené Arabské Emiráty.

11 Rozdíly států 2 Většinou jsou to republiky autokratického typu.
Např :Egypt, Tunisko, Sýrie Některé jsou monarchie absolutistického typu. Např:Saúdská Arábie, Bahrajn, Maroko A pár z nich je i demokratických. Např:Albánie, Turecko

12 Větší Menšiny Francie - Severoafričtí přistěhovalci a jejich potomci 2 -3 generace Německo - Převážně Turci, kteří přijeli za prací do bývalého Západního Německa, tvoří samostatné komunity a často se vracejí do Turecka Nizozemsko - Převážně severoafričtí přistěhovalci Rusko - v Asijské části Španělsko - Převážně afričtí přistěhovalci Švédsko - Necelý milion muslimů převážně ve velkých městech Velká Británie - přistěhovalci zvláště z Asie, Indie a Pákistánu, ale i z Afriky Díky nim někdy vznikají i nepokoje.

13 Menší menšiny Všude po celém světě USA, Zbytek Evropy Rusko Afrika
Prostě všude

14 Radikálové Podle odhadů je 10-15% muslimů přívrženci
radikálního islámu = až lidí Avšak mnohem větší podíl muslimů zastává antižidovský a antiamerikanistický postoj.

15 Děkuji za pozornost….


Stáhnout ppt "Rozšíření Islámu v dnešní době"

Podobné prezentace


Reklamy Google