Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOPING.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOPING."— Transkript prezentace:

1 DOPING

2 Co je to doping? Jako doping se ve sportu označuje používání pravidly zakázaných podpůrných látek a prostředků. Jejich efektem je zlepšení výkonu, snížení únavy nebo pocitu únavy a povzbuzení k dalším výkonům. Kvůli možnému dopingu jsou vrcholoví sportovci povinni ihned po skončení soutěží odevzdávat vzorky moči k analýze, případný pozitivní výsledek testu vede zpravidla k diskvalifikaci sportovce ze soutěže a k odebrání medaile a jiných ocenění.

3 Druhy dopingových látek.
stimulancia narkotika anabolické steroidy diuretika peptidy glykoprteinové hormony krevní doping farmakologické, chemické a fyzikální manipulace alkohol cannabinoidy lokální anestetika kortikosteroidy beta-blokátory EPO (erythropoietin) THG (tetrahydrogestrinone)

4 Něco z historie. Doping se vyskytoval již od starověku (např. gladiátoři používali směs medu a alkoholu). Ve vrcholných sportovních soutěžích je intenzívně sledován od poslední čtvrtiny 20.století a bývá pravidelně příčinou řady skandálů.

5 Názor tisku! Doping Petr Wagner http://www.blisty.cz/art/35440.html
Kdo zná trochu dění kolem cyklistiky, asi je mu jasné, že informace o dopingu unikají do medií zcela řízeně. Nejde již o klasiku ze Soulu a souboje Ben Johnson versus Carl Lewis, kde šlo o olympijské zlato. Zde jde o sledovanost medií, a tak příjem z reklam. Tour se trochu vyčerpala. Ale „dopingové skandály“ jí opět zcela nedostižně dostanou na první stránky medií. A tak je potřeba někoho obětovat. Dnes je to Vinokurov. Vrcholový sport si žádá mnohé. Jak stran metabolické modulace a podpory, tak stran peněz. A ty přináší jenom reklama. A ta se prodává dle sledovanosti. A tam jde o rekordy nebo alespoň o skandály. Úvahy velkých firem, že zruší reklamní podporu kvůli „dopingovým“ skandálům, jsou vysloveně pokrytecké. Naopak tyto skandály jsou pro ně extrémně zajímavé. Zvyšují sledovanost a tak efektivitu reklamy. Rovněž tak pro obrovský tým lidí sledujících „čistotu“ sportu. Máte představu co stojí jedno takové „antidopingové“ vyšetření? Jde o desítky tisíc eur. Je mi smutno z toho, že naše media se věnují jenom vrcholovým výkonům. Doping byl a je realitou současného, bohužel nejenom vrcholového sportu. To pokrytectví o „čistotě a nepodvádění“ by už mělo skončit. Na tom ovšem zájem nikdo nemá. Víte jak asi zvedne sledovanost aféra o „přistižení“ vrcholového sportovce? A o tom to bohužel je. Na zdraví a informovanost sportovců držitelé a dárci peněz z vysoka kašlou.


Stáhnout ppt "DOPING."

Podobné prezentace


Reklamy Google