Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03"— Transkript prezentace:

1 Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Přeměna látek, zejména sacharidů, působením enzymů.
1. Co je to kvašení? Přeměna látek, zejména sacharidů, působením enzymů.

3 2. Působením jakých látek dochází ke kvašení?
Působením enzymů.

4 Vytvářejí je mikroorganizmy.
3. Jak vznikají enzymy? Vytvářejí je mikroorganizmy.

5 4. S jakým kvašením se nejčastěji setkáme?
S alkoholovým kvašením.

6 5. Napiš chemickou rovnici alkoholového kvašení.
C6H12O CH3CH2OH + 2CO2 sacharid ethanol oxid uhličitý

7 6. Která kvašení probíhají bez přítomnosti kyslíku?
Alkoholové, mléčné a máselné.

8 7. Jaké enzymy jsou potřeba k alkoholovému kvašení a kde je najdeme?
Jsou to kvasinky. Jsou např. v kvasnicích.

9 8. Kde se využívá alkoholové kvašení?
K výrobě lihu (z brambor), vína ( z ovocného moštu) a piva ( z ječmene).

10 9. Jaké enzymy způsobují mléčné kvašení?
Lactobacillus nebo Bifidobacterium.

11 10. Co je podstatou mléčného kvašení?
Z mléčných cukrů vzniká kys. mléčná a oxid uhličitý.

12 11. Kde se mléčné kvašení využívá?
Výroba kysaného zelí, kyselých okurek, kysaného mléka, podmáslí, jogurtů, tvarohů, sýrů...

13 12. Kde se využívá máselné kvašení?
Zrání některých sýrů – olomoucké tvarůžky...

14 13. Kde dochází k máselnému kvašení samovolně v přírodě?
Např. hnití organických těl v bažinách, hnoji apod., kde je nedostatek kyslíku.

15 14. Které jediné kvašení probíhá za přítomnosti kyslíku?
Octové kvašení.

16 15. Co je podstatou octového kvašení?
Z ethanolu (alkoholu) vzniká kyselina octová (zkyslé víno). Způsobují ho bakterie octového kvašení (acetobacter).


Stáhnout ppt "Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03"

Podobné prezentace


Reklamy Google