Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce"— Transkript prezentace:

1 FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky v oblasti jaderných reakcí a jejich využití v životě člověka Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 výroba elektrické energie v jaderné elektrárně.
Jaderná reakce Jaderná reakce je přeměna atomových jader, která může probíhat samovolně nebo být vyvolaná působením jiného jádra. Dochází při ní ke změně struktury jader a ke změně jejich pohybového stavu. Pro jaderné reakce platí Zákon zachování elektrického náboje Zákon zachování počtu nukleonů Zákon zachování energie Jaderné reakce probíhají nejčastěji v jaderném reaktoru a hlavní využití je výroba elektrické energie v jaderné elektrárně.

4 Princip štěpné jaderné reakce
Princip jaderné reakce, při které dochází ke štěpení uranu U 235 probíhá tak, že po průniku pomalého neutronu do jádra se jádro rozpadne na dvě přibližně stejně velké části. Při tom dojde k uvolnění 2 až 3 volných neutronů. Tyto neutrony mohou vyvolat štěpení dalšího jádra uranu U 235. Štěpnou reakci lze znázornit rovnicí : Prvními fyziky, kteří uskutečnili štěpnou jadernou reakci byli v roce 1938 němci Otto Hahnem a Fritz Strassmannem. K této reakci použili izotop uranu 235.

5 Zneužití a využití jaderné energie
Neřízená řetězová reakce. To znamená, že se nechají reagovat všechny vzniklé neutrony, nijak se nereguluje jejich počet a reakce končí výbuchem tzv. atomové bomby. K tomu se používají izotopy Uranu U235, U233.

6 Řízená řetězová reakce
To znamená, že se nechá reagovat pouze 1 neutron. Tohoto je využito v jaderných elektrárnách. První řízenou řetězovou reakci provedl italský fyzik Enrico Fermi pod stadionem Chicagské univerzity. Enrico Fermi

7 Štěpná reakce: neutron rozštěpí jádro Uranu, z něho se uvolní další tři neutrony, které štěpí další jádra uranu a zároveň se uvolní energie.

8 Schéma tlakovodního reaktoru

9 Schéma jaderného reaktoru
Jaderný reaktor Schéma jaderného reaktoru Ocelová nástavba horního bloku jaderného reaktoru v jaderné elektrárně.

10 Otázky k opakování : Co je to jaderná reakce ?
V čem spočívá princip jaderné reakce ? V kterém asi roce se podařilo uskutečnit první jadernou reakci ? Kde se dá využít jaderná energie ? Jaký je rozdíl mezi řízenou a neřízenou jadernou reakcí ? Jak se nazývá zařízení v jaderné elektrárně, ve kterém probíhá jaderná reakce ? Znáš nějakou jadernou elektrárnu v české republice ?

11 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Nagasakibomb.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Enrico Fermi jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Kernzerfall.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: PressurizedWaterReactor.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:

12 Použité zdroje: Atomovy reaktor.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Wwer-1000-scheme.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce"

Podobné prezentace


Reklamy Google