Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie profese tiskový mluvčí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie profese tiskový mluvčí"— Transkript prezentace:

1 Historie profese tiskový mluvčí
Cvičení 04 Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

2 Historie TM a PR Historie PR = historie ovlivňování veřejného mínění
Historie TM = osobnosti, které vynikly pojetím této práce 1809 – V.B. tiskový mluvčí pro zahraniční politiku Zavedení všeobecného volebního práva (1850 v USA, 1871 v Německu, Francii, 1884 V.B., 1907 v Rakousko-Uhersku) Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

3 Amos Kendall ( ) Prvním tiskovým mluvčím Bílého domu (press secretary of the U.S. federal government) Poradce prezidenta Andrew Jacksona a Martina van Burena General Postmaster – počátek tradice Samuel F. B. Morse Mnozí historikové považují Kendalla za intelektuální sílu za Andrew Jacksonem a jeho prezidentskou administrativou a vlivnou postavu v transformaci ameriky z agrární republiky do kapitalistické demokracie. V roce 1857 otevřel školu pro neslyšící děti, která se později rozrostla a stala se Gallaudetovou Universitou pro neslyšící. Many historians regard Kendall as the intellectual force behind Andrew Jackson's presidential administration, and an influential figure in the transformation of America from an agrarian republic to a capitalist democracy. In 1857, Kendall opened a school for deaf children, which later expanded and became Gallaudet University for the deaf. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

4 Arthur W. Page (1883 – 1960) 20 let viceprezidentem AT&T pro PR
Podpora Marshallova plánu – Svobodná Evropa 7 principů práce v PR: Zůstaň klidný, trpělivý a dobromyslný. Říkej pravdu – předávej přesný obraz charakteru, ideálů a praktik korporace Dokaž to akcí (90% činy, 10% mluvení) Naslouchej zákazníkům Mysli na zítřek Řiď vztahy s veřejností, jakoby na tom závisel osud celé firmy; korporátní vztahy jsou funkcí managementu Pochop, že skutečný charakter firmy je vyjádřen jejími lidmi. Remain calm, patient and good-humored Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

5 George Creel (1876-1953) 1905 Woodrow Wilson for president
1917 proti cenzurnímu zákonu (expression not depression), Creel Commission ( ) Předseda G. Creel, členy ministři zahraničí, války, námořnictva Čtyřminutovky (four minute man): dobrovolníků, 7,5 mil. proslovů, 314 mil. Lidí, malíři a karikaturisté (učinit svět bezpečným pro demokracii) W. Wilson zovu zvolen prezidentem v roce 1917 jako „Ten, který nás uchránil války“, Británie volala po účasti US, Wilsona přesvědčilo v r potopení Lusitanie s 1200 utonulými a v r zachycený Zimmermannův telegram odeslaný z Německa do Mexika – vyzývající ke společné válce proti US. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

6 Ivy Lee (1877 – 1934) Vydal první tiskovou zprávu (press release) o vlakovém neštěstí (New Jersey, , 53 mrtvých) přesvědčil “svou” společnost Pennsylvania Railroad, otištěno 30/10 doslova Řídil komunikaci Rockefellerů, provozoval vlastní PR argenturu Oceňován jako zakladatel moderní krizové komunikace – lékař korporátních těl Byznys v USA veřejný a humanitární: říkej pravdu, protože veřejnost se ji stejně jednou dozví … a když se veřejnosti nelíbí to, co děláš, změň svou politiku a slaď ji s tím, co lidé chtějí! Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

7 Edward L. Bernays ( ) Otec PR: spojil teorii psychologie davu a psychoanalýzu svého strýce Sigmunda Freuda Považoval manipulaci za nutnou ve společnosti, kterou považoval za iracionální a nebezpečnou v důsledku stádního pudu “Engineering of consent” Prošel Creel Commission 1929 Zlaté výročí světla Lucerny svobody (ženy a Lucky strike) Průzkum lékařů - těžká snídaně je zdravá – slanina, vejce Když rozumíme mechanismu a motivům skupinové mysli, což není možné kontrolovat a usměrňovat masy podle naší vůle, aniž by o tom věděly? Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

8 Max Marlin Fitzwater (1942 -)
Ronald Reagan, George H. W. Bush (po atentátu na R.R byl zraněn James Brady, 12 let) Návštěva M. Gorbačova (1987) brífing pro 7000 novinářů 1991 – osvobozování Kuvajtu Mluvčím NATO a Bílého domu během války v Perském zálivu 1992 návštěva Japonska – hasič Seriál Západní křídlo (7 let) Gastroenteritida – střevní chřipka Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

9 ČR po roce 1990 Miroslav Pavel Ladislav Špaček Anna Veverková
Radim Ochvat Martin Krafl Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

10 Hodnocení studentů VŠFS 2010
Celkem: 31 mluvčích dostalo 176 hlasů, z toho 91 pozitivních a 85 negativních (k 30/11/2010) Nejlépe hodnocený: Ladislav Špaček 36:2 Nejhůř hodnocená: Lejla Abbasová 0:44 Rarity: Karel Hanzelka 25:13 Eva Jurinová 26:26 Tomáš Cikrt 1:38 Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

11 Diskuse Může být TM donucen organizací k porušení etiky?
Může tiskový mluvčí přejít k jiné organizaci? Interní komunikace věc HR nebo PR? “Dělba práce” mezi TM a nejvyššími představiteli Může se tiskovým mluvčím stát novinář a naopak? Kdy používat zájmeno “já” a kdy mluvit o organizaci ve 3. osobě? Vystupování jménem organizace umožňuje hodnotit věci s hlediska veřejného zájmu? TM je osobnost, ale nemusí to pořád zdůrazňovat! Odlišnost práce tiskového útvaru a “zbytku světa” Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::


Stáhnout ppt "Historie profese tiskový mluvčí"

Podobné prezentace


Reklamy Google