Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast: Téma: Klopný obvod D Ročník: 2. Datum vytvoření: srpen 2013 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Vysvětlení funkce klopného obvodu typu D. Prezentace je určena pro přípravu žáků oboru Mechanik elektrotechnik. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména názorností výkladu, který vede žáka krok za krokem ke správnému řešení. Interaktivní prezentační prvky, animace a bohaté ilustrační příklady napomáhají lepšímu pochopení tématu a usnadňují rozvoj odborných znalostí a dovedností žáků. Metodický pokyn: Materiál primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využit i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i jako samostatný test. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru. Využitím interaktivní tabule je možné zvýšit jeho interaktivitu.

2 KLOPNÝ OBVOD TYPU D Klopný obvod D vychází z KO RST, u kterého spojíme vstupy S a R přes invertor. Tím zabráníme vzniku zakázaného stavu. Spojený vstup označíme D a získáme tak KO typu D. Stav na vstupu D je přenášen na výstup po celou dobu trvání taktovacího impulsu na úrovni logická 1.

3 KLOPNÝ OBVOD TYPU D Jednotlivé stavy klopného obvodu D

4 KLOPNÝ OBVOD TYPU D Jednotlivé stavy klopného obvodu D

5 KLOPNÝ OBVOD TYPU D Jednotlivé stavy klopného obvodu D

6 KLOPNÝ OBVOD TYPU D Jednotlivé stavy klopného obvodu D

7 KLOPNÝ OBVOD TYPU D Tyto obvody můžeme najít realizované jako integrované obvody s označením 7475 a 7477, jako čtveřici bistabilních klopných obvodů nebo jako osmi a vícebitové budiče sběrnic s paměťmi, které mají označení 74373, 74374, a další.

8 Kontrolní otázky Jaká je hlavní výhoda klopných obvodů typu D?
Popište úpravu klopného obvodu RST na typ D. Vysvětlete, proč u klopného obvodu D nemůže nastat zakázaný stav. Jaké je praktické využití klopných obvodů typu D?

9 Použité zdroje: ANTOŠOVÁ, Marcela a Vratislav DAVÍDEK. Číslicová technika. 3. vyd. České Budějovice: Kopp, 2008, 286 s. ISBN Autorem všech částí tohoto učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jiří Gregor.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google