Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže"— Transkript prezentace:

1 62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže Autor: Mgr. Kateřina Koukalová

2 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.2 Co už víš? Růže Růže je jednou z nejkrásnějších květin, vyskytuje se v mnoha barevných variantách. Mnoho lidí pěstuje růže na svých zahrádkách pro okrasu, ale z takové růže můžeme mít i užitek. Plody šípkových růží se sbírají pro své léčivé účinky. K růži si mnoho lidí i rádo přivoní. Růžový olej je jednou ze základních surovin při výrobě parfémů. Hlavním pěstitelem růží v Evropě je Bulharsko. Růžička je tedy květina krásná a voňavá, ale má také trny, dávejte tedy pozor, ať se o ně nepíchnete a neusnete jako Šípková Růženka. Úkoly: Urči pád a číslo zvýrazněných slov. Najdi v článku slova příbuzná ke slovu růže. Zapiš vzorec druhého souvětí v článku.

3 62.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Podle vzoru růže se skloňují podstatná jména rodu ženského zakončená v 1. p. č. j. samohláskou –e/-ě. 1. pád kdo? co? cibule, práce Hello! U nás v Texasu rádi nosíme košile. Taky by ti slušela, kovboji. Ta košile je rod ženský, v 1. p. č. j. končí na –e = vzor růže. Nic pro pořádného chlapa a vědce jako jsem já.

4 62.4 Co si řekneme nového? číslo jednotné číslo množné 1. pád růže
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.4 Co si řekneme nového? číslo jednotné číslo množné 1. pád růže 2. pád růží 3. pád růži růžím 4. pád 5. pád 6. pád růžích 7. pád růžemi Vzor růže je vzor měkký. V koncovkách píšeme vždy měkké i/í.

5 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.5 Procvičení a příklady Doplň správnou koncovku slov a urči, která slova se skloňují podle voru růže. V bibl_ jsou sepsány zásady křesťanského života. Tlačenka je nejlepší s cibul_ a octem. Na televiz_ se smím koukat jen, když mám hotové všechny úkoly. Přišli jsme z návštěv_ veselí a rozjaření. Prosb_ a naříkání nebyly nic platné, trest nás neminul. Na džínových košil_ bývají našité knoflíčky. Někteří lidé musejí dojíždět za prac_. Rád jezdím ke strýčkovi do Jihlav_. U babičky nebylo co dělat a já jsem měl dlouhou chvíl_. Pouliční lamp_ se zhasínají v sedm hodin ráno. Na dvou židl_ se nedá sedět. V pokojíku mám vázu s bledul_ a sněženk_. Po Lab_ plují ohromné nákladní lodě, ale také výletní parníky.

6 ! 62.6 Něco navíc pro šikovné Zkus vysvětlit, co znamená:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.6 Něco navíc pro šikovné ! U některých jmen skloňujících se podle vzoru růže, dochází k odsunutí koncovky –e v 1. p. č. j., např. kuchyně – kuchyň, záře – zář, země – zem atd. Pokud k odsunutí dojde, jména se skloňují podle vzoru píseň. Zkus vysvětlit, co znamená: Cítit se jako nahý v trní. Mít na růžích ustláno. Být jako růže mezi trním.

7 62.7 CLIL onion rose cap shirt Earth
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.7 CLIL onion rose cap shirt Earth

8 62.8 Test znalostí Vzor růže je vzor? měkký tvrdý smíšený
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 62.8 Test znalostí Která věta je bez chyby? Oblékl si kalhoty a košily. Česnek máme uložený mezi cibulema. Nestoupej v botách na židly. V neděli svítilo sluníčko. Vzor růže je vzor? měkký tvrdý smíšený nelze ho zařadit Koncovka 7. p. č. mn. vzoru růže je: -ami -emi -mi -i Koncovka –e není v: 1. p. č. j. 2. p. č. j. 1. p. č. mn. 2. p. č. mn. Správné odpovědi: d b a Test na známku

9 Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.9 Použité zdroje, citace ČECHOVÁ, Marie. Čeština - řeč a jazyk. 2., přepr. vyd. Praha : ISV, s. ISBN ČECHURA, Rudolf. Český jazyk pro čtvrtý ročník. Vyd. 2. Všeň : Alter, s. ISBN databáze obrázků klipart

10 62.10 Anotace Autor Mgr. Kateřina Koukalová Období 07 – 12/2012 Ročník
Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 62.10 Anotace Autor Mgr. Kateřina Koukalová Období 07 – 12/2012 Ročník 4. ročník Klíčová slova podstatná jména, rod ženský, měkký vzor, vzor růže Anotace Prezentace popisuje učivo o podstatných jménech rodu ženského – vzor růže.


Stáhnout ppt "62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže"

Podobné prezentace


Reklamy Google