Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti."— Transkript prezentace:

1

2 ASIE - Tibet

3 OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování
Zajímavosti

4

5 Základní informace Tibet je historické území ve střední Asii.
Z velké části se rozkládá na Tibetské náhorní plošině. Výška dosahuje přibližně m n. m. Tibetu se také říká „střecha světa“. Tradičním etnikem jsou Tibeťané hovořící tibetským jazykem. V minulosti býval Tibet nezávislým královstvím, od padesátých let 20. století je naprostá většina původního území okupována Čínskou lidovou republikou.  

6 Tibetu je nejvýše položenou oblastí na světě.
Na jižních hranicích s Nepálem se nachází Mount Everest, nejvyšší hora světa. Průměrná nadmořská výška se na jihu Tibetu pohybuje okolo 3 000 m, na severu okolo 4 500 m. Na Tibetské náhorní plošině pramení několik významných řek jako je Jang-c'-ťiang, Žlutá řeka, Indus, Brahmaputra a Mekong. Ovzduší je v Tibetu velmi suché a celá oblast se nachází ve srážkovém stínu. Tibetská kultura zasahuje i do sousedních států a oblastí, zejména Bhútánu, Burjatska, Nepálu a přilehlých oblastí Číny, kde je tibetský buddhismus dominantním náboženstvím.

7

8 SÍDLA V Tibetu je více jak 800 obydlených měst a vesnic.
Tradičním hlavním a současně největším městem Tibetu i Tibetské autonomní oblasti je Lhasa kde žije asi 250 tisíc obyvatel. Západně od Lhasy se nachází Žikace, které je se svými 90 tisíci obyvateli druhým největším městem Tibetu. Třetím největším městem je Čhamdo, které se nachází ve východní části země. V Tibetu se nachází také nejvýše položené město na světě - Wen-čuan.

9 NÁBOŽENSTVÍ V Tibetu má náboženství a duchovno tradičně velmi významné postavení a prostupuje napříč celou tibetskou kulturou. V Tibetu se vyskytují i muslimové, avšak v porovnání s buddhisty tvoří zanedbatelnou menšinu. Na obrázku jsou mniši v klášteře Sakja.

10 VLNA SEBEUPALOVÁNÍ Od roku 2009 do října 2012 se v Tibetu (Autonomní oblast Tibet, Kham, Amdo) upálilo více jak 60 Tibeťanů. Mezi upálenými jsou převážně mniši, ale i nomádi, zemědělci, ženy i studenti. Všichni během svého činu provolávali svobodu Tibetu a návrat dalajlámy do vlasti. Většina z těchto lidí podlehla popáleninám. Oběti jsou ve věkovém rozmezí 15 až 64 let. 

11

12 ZAJÍMAVOSTI Asi nejdůležitější plodinou v jídelníčku Tibeťanů je ječmen a z něj vyrobený pokrm zvaný campa. Maso je v Tibetu dostupné především z jaků, koz a ovcí, často se konzumuje sušené. Z jačích produktů se vyrábí i další pokrmy jako jsou sýry, jogurty a máslo. Tradičním pitím je čaj s máslem.

13

14 ZDROJE /www.google.cz/search?q=tibet&oq=tibet&aq
KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora


Stáhnout ppt "ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google