Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IMPRESIONISMUS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IMPRESIONISMUS."— Transkript prezentace:

1 IMPRESIONISMUS

2 Pojem impresionismus je odvozen od obrazu Clauda Moneta Impression, soleil levant (Imprese, východ slunce),

3 Impresionisté nerespektovali mnoho tehdy platných pravidel výtvarného umění. Zcela programově odmítli hledat ideální krásu, ale naopak chtěli zachytit přirozenou krásu v jejich okolí a v danou chvíli.

4 Komposice díla bývá zjednodušená a inovační; důraz je kladen spíše na celkový efekt než na detaily. Celek díla je možno vnímat až s určitým odstupem

5 Claude Monet- katedrály v Rouan

6 Témata obrazů obrazů je krajina a příroda, kterou malíři zobrazují za různých světelných podmínek a atmosférických jevů. Dalším velmi častým a významným námětem impresionistů se stalo moderní město a společenský život zahrnující prostředí tanečních zábav, kaváren, divadel, koncertů a dalších kulturních akcí.

7

8 Významný vliv na impresionistické malíře mělo převážně vědecké bádání v oblasti optiky a barvy, vynález barvy v tubě, fotografie a inspirace japonskými dřevoryty.

9 Camille Pissaro, nejsystematičtější osobnost ze všech impresionistů, a také malíř se značnou teoretickou erudicí, radil všímat si na motivu místo kresby spíš plastických a barevných hodnot. Podle něho je zbytečné tvar ohraničovat linií , protože se dá zobrazit i bez ní. Přesná kresba bývá podle něho velmi tvrdá, a tím škodí celkovému výrazu. Místo ostře obrýsnuté kontury je třeba používat barevných skvrn, jejichž správná tónová hodnota neboli valér vytvoří výslednou kresbu obrazu

10 Camille Pissaro- Most

11 Édouard Manet (1832 ? 1883) Édouard Man Edouar Manet byl od roku 1860 jedním z rozhodujících postav boje v procesu osvobozování malířství od všeho, co mu dotud překáželo v rozvoji. S nepochopením zápasil v průběhu celé své dráhy, která trvala přes dvacet let. et (1832 ? 1883)

12 Édouard Manet-Snídaně v trávě

13 Claude Monet ( ) Monet byl od počátku své tvorby pronásledován světlem a výzkumy, které s ním byly spojeny; víceméně byla jeho tvorba velmi jednostranně zaměřena ? právě na zkoumání světelných proměn na přírodu.

14 Který ze dvou obrazů je typický pro Moneta?

15 Namalujme obraz v duchu impresionismu
Znáš nějaké české impresionisty? Najdi je na internetu.


Stáhnout ppt "IMPRESIONISMUS."

Podobné prezentace


Reklamy Google