Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYBY 2 Ryby 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYBY 2 Ryby 2."— Transkript prezentace:

1 RYBY 2 Ryby 2

2 příště referát „Obojživelníci a plazi rybníka“
Náhradní téma!

3 Příští hodinu PÍSEMKA – OBRÁZKY
„Žahavci“ – „Ryby“

4 Rybník je uměle vytvořená vodní nádrž určená především k chovu ryb, plní i funkci přirozeného zadržení vody. Rybník má přírodní dno a musí být technicky vybavený k regulaci vodní hladiny. Rybník je tvořen hrází (která zadržuje vodu v rybníku), přítokovou částí, odpadem a zatopenými pozemky. Skupiny rybníků tvoří rybniční soustavy.

5 rybníkářství rybník Rožmberk – největší rybník ČR Máchovo jezero Rybníkářství v Čechách – od století při klášterech rozkvět hlavně v 15. a 16. století v jižních Čechách na Třeboňsku (na panství Rožmberků). Za zakladatele rybníkářství jsou považováni Štěpánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan, kteří hospodařili na panství Rožmberků.

6 výlov rybníku sádky

7 Násadové ryby

8 Kapr obecný Největší český kus, ulovený roku 1978, měl asi 108cm, vážil přibližně 29kg a byl chycen v nádrži Rozkoš.

9 Další ryby žijící v rybníku:

10 Štika obecná

11 je velmi dobře uzpůsobena dravému způsobu života
má protáhlé tělo s hřbetní ploutví posunutou až dozadu širokou bohatě ozubenou tlamu s zuby mírně zahnutými dovnitř, aby se kořist snadno nevysmekla zuby se po opotřebování nahrazují je schopná bleskurychlého startu za kořistí

12

13 Štika může dorůstat délky přes 1,5 metru.
Její potravou jsou zejména ryby, zejména pak ryby s drobným poraněním, nemocné a pomalé. Nepohrdne ani žábou nebo utopenou myší či menším jedincem vlastního druhu. Je nenahraditelným článkem biologické rovnováhy ve všech vodách.

14

15 Sumec velký

16 široká nízká hlava přechází v protáhlé tělo
slizká kůže je bez šupin nápadné jsou dva dlouhé hmatové vousy v horní čelisti a čtyři kratší v čelisti dolní - nahrazují sumci špatně vyvinutý zrak velmi silné čelisti jsou vybaveny velkým množstvím drobných zubů, které jsou skloněny dovnitř tlamy a fungují jako struhadlo

17 Do této tlamy by se vešla i lidská hlava.

18 V našich podmínkách dorůstá sumec obvyklé délky 100 až 160 cm, velké kusy i délky 2metry a váhy přes 50kg. Upřednostňuje velké toky s pomalým proudem nebo nádrže se stojatou vodou. Zdržuje se při dně, kde vyhledává členitý povrch s úkryty a bujnou vegetací .

19 Sumec se živí různou potravou, která se mění s jeho věkem
Sumec se živí různou potravou, která se mění s jeho věkem. Dospělý sumec se živí žábami, vodními hlodavci, např. ondatrami, z ryb loví hlavně cejny, a uloví dokonce i vodní ptáky jako jsou kachny.

20 Cejn velký

21 má vysoké, z boků silně zploštělé tělo
ploutve jsou tmavé, dlouhé a špičaté je dokonale uzpůsoben k životu ve stojatých, mělkých a prohřátých vodách

22 Cejn je všežravá ryba. Jeho potravu tvoří drobní živočichové ukrývající se v bahnitých nánosech (nitěnky, patentky, ...), zbytky odumřelých organismů a v letním období může tvořit značnou část potravy cejna plankton. Také v mládí se živí především planktonem.

23 Dosahuje délky vzácně až 95 cm a hmotnosti 10 kg, běžné úlovky se však pohybují okolo 30 cm 0,5 kg. Dožívá se až 30 let. Délka 58 cm.

24 Lín obecný

25 má velmi jemné a hluboko vrostlé šupiny nazelenalé barvy
kůže je pokryta silnou vrstvou slizu má černé oblé ploutve do oranžova zbarvenou oční duhovku

26 Lín dorůstá obvykle do délky 35 cm a hmotnosti 0,4–0,8 kg
Lín dorůstá obvykle do délky 35 cm a hmotnosti 0,4–0,8 kg. Dožívá se až 15 let života, kdy může měřit až 60 cm o váze 7 kg. Lín je typickou rybou stojatých a pomalu tekoucích vod.

27 Lín je všežravec, živí se především bezobratlými živočichy dna (larvami hmyzu, nitěnkami apod.) a v menší míře i vodními rostlinami. Přes den je v úkrytu. Je velmi nenáročný na obsah kyslíku a snese i velké znečištění. Najdeme ho i ve vodách, kde by jiné ryby nepřežily. Vyskytuje se také ve zlaté formě, která se u nás chová v okrasných nádržích častěji než přírodně zbarvená forma.

28 Plotice obecná

29 nejběžnější zástupce skupiny tzv
nejběžnější zástupce skupiny tzv. „bílých ryb“, čemuž odpovídá i její stříbrné zbarvení společenská ryba tvořící hejna jedinců dorůstá obvykle do délky 30 cm a hmotnosti 0,25–0,3 kg největší exempláře však mohou měřit až 45 cm a vážit kolem 1,5 kg

30 Plotice obecná je vůbec nejrozšířenější rybou ČR.
Obývá stojaté i tekoucí vody. Kromě drobných živočichů jsou dospělé plotice schopny ve velkém konzumovat řasy a rostliny. V chovných rybníkách je považována za plevelnou rybu – je konkurentem chovných ryb - ujídají jim krmení, zabírají prostor, spotřebovávají kyslík z vody a nemají žádné hospodářské využití a proto jsou z hlediska chovatele nežádoucí.

31 Ryby Ryby (průměrná velikost) Kapr obecný (60cm) naše nejběžnější ryba, všežravec (larvy hmyzu, vodní rostliny) Štika obecná (50–120cm) protáhlé tělo, ozubená tlama, dravec - loví ryby, žáby Sumec velký ( cm) naše největší ryba, nápadné hmatové vousy, nemá šupiny, dravec Cejn velký (30–60cm) ze stran zploštělé tělo, všežravec Lín obecný (20–50cm) drobné šupiny silně pokryté slizem, všežravec Plotice obecná (15–30cm) v hejnech, lidově bělice, plevelná ryba v chovných rybnících, všežravec Rozvoj rybníkářství v Čechách: v 16. stol. (Štěpánek Netolický, Jakub Krčín) – jižní Čechy (Třeboňsko) - chov kaprů

32 Opakování: Jaké ryby v rybníku jsou dravé? Popiš je. Jaké ryby v rybníku jsou všežravé? U každé uveď 1 její typický znak. Která z ryb patří mezi tzv. plevelné ryby? Co tento pojem znamená? A) Které ryby žijí v hejnu? B) Které z ryb žijících v rybníku mohou dosáhnout délky přes jeden metr? Popiš rozvoj rybníkářství v Čechách.


Stáhnout ppt "RYBY 2 Ryby 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google