Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název Náhradní rodinná péče

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název Náhradní rodinná péče"— Transkript prezentace:

1 Název Náhradní rodinná péče
Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum

2 Metodika Žáci jsou seznámeni s formami náhradní rodinné péče a orientují se v základních pojmech. Procvičení pojmů pomocí pracovního listu. Seznámení s krizovými situacemi v rodině, které mohou nastat. Žáci o nich dokáží hovořit, pojmenovat je. Poučení a procvičení chování ke spolužákům nebo jiným osobám, kterých se krizové situace týkají.

3 Náhradní rodinná péče Je pro děti bez rodiny (sirotky).
Nebo pro děti, které nemohou žít ve své vlastní rodině.

4 Adopce Je nejvýhodnější typ náhradní rodinné péče.
Dospělý přijme cizí dítě za vlastní. Osvojené dítě má stejné postavení jako vlastní dítě. Dělí se na: úplnou a neúplnou individuální a společnou zrušitelnou a nezrušitelnou. adopce

5 Co si pamatuješ? Co je to náhradní rodinná péče?
- Je pro děti bez rodiny (sirotky). - Je pro děti, které nemohou žít ve své vlastní rodině. Co je to adopce? - Dospělý přijme cizí dítě za vlastní.

6 S.O.S Vesničky Jsou pro děti, které není možno adoptovat.
V rodině je jedna teta, která se stará o více dětí. V rodině bývají sourozenci. Děti zůstávají členy svých původních rodin.

7 Dětský domov Je pro děti od 3 do 18ti let,
které musí okamžitě odejít z rodiny na dobu, než rozhodne soud. Je druh školského zařízení pro ústavní výchovu. Z dětského domova lze děti adoptovat.

8 Co si pamatuješ? Co je to SOS vesnička? Co je to Dětský domov?
Je pro děti, které nelze adoptovat. V rodině bývají sourozenci. O děti se stará jedna teta. Co je to Dětský domov? Druh školského zařízení pro ústavní výchovu. Děti lze adoptovat. Pro děti od tří do osmnácti let.

9 Pěstounská péče Dítě nemá práva biologického potomka (např. nemá nárok na dědictví). Dítě nepřijímá příjmení pěstouna. Končí nejpozději dosažením plnoletosti dítěte. Pěstounem může být pouze fyzická osoba. Pěstouna určí v každém případě soud.

10 Poručenství Poručníka ustanovuje soud.
Většinou se jedná o příbuzné dítěte. Zaniká dosažením plnoletosti dítěte nebo rozhodnutím soudu. „Poručník je zákonným zástupcem dítěte spravujícím jeho majetek, ale při závažných rozhodnutích je povinen se poradit se soudem. Poručník nemá k dítěti vyživovací povinnost a pokud je správa majetku dítěte spojena se značnou námahou, má právo na odměnu. “ Citace: poručník

11 Opatrovnictví Soud určuje, co smí a co nesmí opatrovník dělat.
Zabývá se například správou majetku během řízení o osvojení. Často jím bývá stanoven orgán sociálně právní ochrany dětí. Může být i pro dospělého.

12 Co si pamatuješ? Co je to pěstounská péče?
Dítě nemá práva biologického potomka Dítě nepřijímá příjmení pěstouna. Pěstouna určí v každém případě soud. Končí nejpozději dosažením plnoletosti dítěte.

13 Co si pamatuješ? Co je to poručenství? Co je to opatrovnictví?
Poručníka ustanovuje soud. Většinou se jedná o příbuzné dítěte. Poručník nevychovává dítě, pouze spravuje jeho majetek. Co je to opatrovnictví? Může být i pro dospělého. Určuje soud, často orgán sociálně právní ochrany dětí.

14 Pracovní list Vysvětli rozdíl mezi adopcí, poručnictvím a pěstounstvím: Jaké znáš druhy adopce?

15 Co je to opatrovnictví? Co je to SOS vesnička?

16 Odkazy MATĚJČEK, Zdeněk. Náhradní rodinná péče. Praha : Portál,  s. ISBN /vztahy-sex.aspx?c=A061205_095750_ona_vztahy_jup obu.pdf Autorem textů a obrázků, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.


Stáhnout ppt "Název Náhradní rodinná péče"

Podobné prezentace


Reklamy Google