Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová"— Transkript prezentace:

1 Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Saturn Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová

2 Saturn Saturn je pozorovatelný pouhým okem. V roce 1610 se pozorováním Saturnu zabýval Galileo Galilei. Díky nedokonalé optice použitých dalekohledů neodhalil podstatu Saturnových prstenců a pokládal je za dvě samostatná tělesa, doprovázející vlastní planetu.

3 Saturn Teprve asi o 50 let později přinesl správné vysvětlení pozorovaných jevů holandský astronom, matematik a fyzik Christian Huygens a jako první prohlásil, že Saturn je obklopen kruhovým prstencem.

4 Saturn Saturn, v pořadí 6. planeta od Slunce, je zároveň druhou největší ve Sluneční soustavě. Je charakteristická svým dobře viditelným prstencem, který můžeme pozorovat i menšími dalekohledy.

5 Saturn Saturn se kolem své osy otočí za 10 hodin 39 minut.Průměr této planety je km.Kolem Slunce oběhne za 29 let 155 dnů.V porovnání se Zemí je 95krát těžší.Tato planeta je od Slunce vzdálena km.

6 Čím vším se dá Saturn pozorovat?
Hubbleův dalekohled

7 Čím vším se dá Saturn pozorovat?

8 Saturn Saturnovy prstence jsou složeny především z částic vodního ledu o rozměrech od tisíciny milimetru až po desítky metrů. Na Saturnově povrchu jsou jasně patrné pravidelné pruhy, které se od sebe liší barvou i šířkou.

9 Saturn 22.května 2007 došlo v pozdních večerních hodinách k zákrytu Saturnu Měsícem. Letos už jsme jeden zákryt planety Saturn za Měsícem mohli pozorovat.

10 Saturn


Stáhnout ppt "Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová"

Podobné prezentace


Reklamy Google