Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

XENOFOBIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "XENOFOBIE."— Transkript prezentace:

1 XENOFOBIE

2 Co je xenofobie? Doslovně přeloženo to znamená strach z cizinců,nebo ‘‘strach z neznámého.‘‘Tento strach, obavu, opatrnost mají pudově zakódovanou všichni živočichové. Je to přírodní mechanismus, pomáhající přežít, je to pud sebezáchovy. Obecně se slovo používá k označení mezilidské nesnášenlivosti a předsudků vůči lidem z jiné země, či při nedostatku úcty k jejich tradicím a rozdílné kultuře. Xenofobní prohlášení a poznámky jsou v euroatlantické civilizaci považovány ofifciálně za nemorální až protizákonné, stejně jako xenofobní humor. Mezi lidmi je povědomí o tom, že xenofobie je oficiálně nekorektní, ale v soukromém životě se většina lidí větších či menších projevů xenofobie nestraní.

3 Je špatná nebo ne? Xenofobie je postoj, který nelze zakazovat, podobně jako nejde zakazovat nebo trestat předsudky a stereotypy. Trestným činem se stávají až ve chvíli, kdy se promítnou do konkrétního diskriminačního jednání, kdy je jedinec znevýhodněn na základě jazyka, barvy pleti, národnosti, vyznání nebo pohlaví. To však neznamená, že by samotná xenofobie nebyla nebezpečná – právě ona vytváří nutné podhoubí pro nenávist, hromadnou nespravedlnost a násilí. Proto by se občanská a demokratická společnost měla vůči xenofobii chránit.

4 Literární xenofobie. Cyklus úvah pod názvem Česká literární xenofobie vznikl na základě takzvaného "druhého čtení". Jde o soudobé hodnocení, jemuž autor podrobil díla klasických i moderních spisovatelů, se kterými se jako většina čtenářů a diváků poprvé setkal ve školní a studentské knihovně a byl veden k jejich nekritickému uctívání. Doc. PhDr. Milan Uhde (* 28.července 1936, Brno) je moravský spisovatel, dramatik a politik. Za vlády komunistů byl významným představitelem disentu a po sametové revoluci se stal ministrem kultury a předsedou Poslanecké sněmovny České republiky.


Stáhnout ppt "XENOFOBIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google