Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek"— Transkript prezentace:

1 Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. MĚD A ZINEK Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo – Prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, ISBN X.

3 MĚĎ Cu - Cuprum Měď patří k ušlechtilým kovům, velmi nesnadno podléhá vnějším vlivům. Patří také k prvním kovům, které se lidé naučili opracovávat, a to už na sklonku doby kamenné. V minulosti byly měděné mince také důležitým platidlem.

4 Získávání mědi Ryzí měď není snadné v přírodě najít ve větším množství, vyskytuje se totiž především ve sloučeninách, hlavně v sulfidech. Dnes bychom nejvíce mědi nalezli v Chile, Peru, USA nebo v Novém Mexiku.

5 Využití mědi Měď patří k výborným vodičům elektrického proudu i tepla, a tak nalézá využití v elektrotechnice i pro výrobu kuchyňského nádobí.

6 Pro svou vysokou odolnost proti korozi se měď používá pro střešní krytiny a odolné okapy.
Na vzduchu oxiduje a postupně se pokrývá měděnkou, která má nezaměnitelnou zelenou barvou.

7 ZINEK Zn - Zirconium Je měkký a lehce tavitelný kov.
Ještě dříve, než byl objeven samotný zinek jako kov, byly používány jeho směsi, například mosaz. Pojem „zinek“ známe teprve od 17. století.

8 Získávání zinku Zinek je poměrně bohatě zastoupen v zemské kůře.
Hlavním minerálem, ze kterého se získává je sfalerit. Naleziště zinku je i v Praze (ve formě sfaleritu) nebo také v Kanadě, či Austrálii.

9 Využití zinku Zinek se používá jako povrchová úprava pro železo a jeho slitiny, jež chrání proti korozi. Nejčastějším postupem pozinkování je galvanické pokovování. Zinek je často využíván jako slitina s mědí – tedy mosaz.

10 Zinek a měď jako mikrobiogenní prvky
Mikrobiogenní prvky se podílejí necelým 1% na tvorbě lidského těla, přesto jsou nezastupitelné. Je třeba u nich dbát na velmi přesný denní příjem, který je ale v běžné stravě zajištěn. Zinek i měď mezi tyto důležité prvky patří. Jejich množství v těle je redukováno na mg.

11 Měď je důležitá pro pružnost tkání a správné získávání energie.
Zinek je dobrým obráncem lidského těla proti infekcím a jeho nedostatek se projevuje i svalovou únavou, je důležitý také pro správný růst. Dobrým zdrojem zinku pro organismus je mléko.

12 Otázky I Jak se nazývají sloučeniny, ve kterých se především vyskytuje měď v přírodě? Co je to mikrobiogenní prvek? Patří Zn a Cu mezi ně? Podléhá měď korozi? Co je galvanické pokovování?

13 Odpovědi I Sloučeniny, ve kterých se především vyskytuje měď v přírodě se nazývají sulfidy. Mikrobiogenní prvek se velmi malou, avšak nezastupitelnou měrou podílí na stavbě našeho organismu. Ano, měď i zinek mezi ně patří. Měď podléhá korozi velmi pomalu. Na jejím povrchu, je-li vystavena vlivu počasí se postupně vytváří tzv. měděnka ( má zelený vzhled ). Galvanické pokovování je povrchová úprava kovů, tedy pozinkování jiných, méně ušlechtilých kovů.

14 Otázky II Který kov spolu s mědí je slitinou mosazi?
Jak se nazývá minerál, ve kterém je obsažen zinek? Pružnost tkání v našem těle nám pomáhá udržovat, který kov? Kde jsou největší světová naleziště mědi?

15 Odpovědi II Slitina mosaz se vyrábí z mědi a zinku.
Zinek je obsažen v minerálu sfalerit. Pružnost tkání v našem těle nám pomáhá udržovat měď. Největší světová naleziště mědi jsou v Chile, Peru, USA a v Novém Mexiku.

16 Otázky III Co je modrá skalice a jaký má chemický vzorec?
Víš, ve kterých potravinách je zinek obsažen nejvíce?

17 Odpovědi III CuSO4 je chemický vzorec pro modrou skalici, nebo-li síran měďnatý. Dříve se jí říkalo modrý vitriol. Je to průmyslová sůl. Zinek je obsažen v těchto potravinách: vajíčka, obilné klíčky, hořčice, netučné sušené mléko, dýňová semínka, pivovarské kvasnice, maso, játra, ústřice.

18 Použité zdroje Měď. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z: Zinek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Milk glass.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: ZincMetalUSGOV.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek"

Podobné prezentace


Reklamy Google