Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provoz samostatně pracujícího synchronního stroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provoz samostatně pracujícího synchronního stroje"— Transkript prezentace:

1 Provoz samostatně pracujícího synchronního stroje
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Tato problematika se týká zejména synchronních generátorů
Tato problematika se týká zejména synchronních generátorů. Mohou být provozovány jak samostatně, tak i připojeny k síti, kde paralelně pracují generátory o výkonu řádově v megawatech. Pokud generátor pracuje samostatně, je na hřídeli poháněn zpravidla spalovacím motorem, případně turbínou. Na toto spojení můžeme pohlížet jako na regulovanou soustavu. Na jejím výstupu jsou veličiny napětí a frekvence. Na vstupu jsou veličiny otáčky hřídele a budící proud.

3 Fázorový diagram samostatně pracujícího stroje

4 Zvyšují-li se otáčky poháněcího stroje, začne se zvyšovat frekvence svorkového napětí a naopak budou-li se otáčky snižovat, bude se snižovat i frekvence. Bude-li se zvyšovat budící proud, začne se zvyšovat indukované napětí a naopak. Tuto skutečnost lze popsat závislostí f = f (ns) Ui =f (Ib ) Bude-li pracovat generátor samostatně, potřebujeme na jeho výstupu konstantní napětí i konstantní frekvenci. Musí být tedy použit jak regulátor otáček, tak i regulátor budícího proudu.

5 Budeme-li takto samostatně pracující stroj zatěžovat proměnnou zátěží, začne docházet ke změně otáček, na což zareaguje regulátor otáček, zvýší se výkon na hřídeli a pozice napětí i proudu se bude měnit podle uvedeného fázorového diagramu.

6 K zopakování: Čím regulujeme velikost napětí synchronního stroje?
Čím regulujeme frekvenci napětí? Co se stane při zvětšování zátěže samostatně pracujícího generátoru? Bude-li konstantní buzení, jak se bude měnit jalový výkon při zvětšování činného výkonu?


Stáhnout ppt "Provoz samostatně pracujícího synchronního stroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google