Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Evou Majlišovou Jehlan výpočet objemu

2 Příklady jakého tělesa zde vidíme?

3 1 2 8 3 7 4 6 5

4 Tento geometrický útvar je podstavou jehlanu.
ANO NE

5 Toto je tvar boční stěny jehlanu.
NE ANO

6 Plášť jehlanu se skládá z trojúhelníků.
ANO NE

7 Jehlan se skládá z podstavy a z pláště.
ANO NE

8 Jehlan je rovinný útvar.
ANO NE

9 U jehlanu určujeme povrch a obvod.
ANO NE

10 U jehlanu určujeme povrch a objem.
ANO NE

11 Vzorec pro výpočet povrchu jehlanu je:
S = Sp + Spl ANO NE

12 Výborně, to je správně. HURÁ, HURÁ, HURÁ!!!!

13 Ale ne, to je nesprávné. Tak to zameteme, fuj!!!

14 Převeď na jednotky v závorce:
123 cm² ( m²)………………………. 56 km (m )…………………………… cm³ (m³)…………………. 675 l (dm³)………………………….. m³ (dm³)…………………. mm³ (cm³)…………… 765 m² (dm²)……………………….. cm² (m²)………………….

15 Ano, je to OBJEM. Urči povrch pravidelného čtyřbokého jehlanu
s rozměry a = 5 cm, v = 7 cm, w = 7,43 cm. V = Sp . v 1 3 S = Sp + Spl S = a.a + 2.a.w S = ,43 S = ,43 S = ,3 S = 99,3 cm² V = a.a . v 1 3 V = 1 3 V = 1 3 V = 58,3 cm³ Povrch tohoto jehlanu je 99,3 cm². Objem jehlanu je 58,3 cm³. Co můžeme ještě urči u jehlanu? Ano, je to OBJEM. Najdi vzorec pro výpočet objemu jehlanu. Výborně : V = Sp . v 1 3 Vypočítej objem tohoto jehlanu.

16 V = 1/3 . SP . v Urči objem pravidelného čtyřbokého jehlanu
s podstavnou hranou a = 6cm a výškou v = 8cm. V = 1/3 . SP . v (S P– obsah podstavy) V = 1/3 . a . a v V = 1/ V = 1/ V = V = 96 cm3 Objem jehlanu je 96 cm3.

17 Příklady na procvičení:
(vyber si příklad dle svých možností) Vypočítej objem jehlanu s podstavou a výškou: podstava - obdélník a = 7cm, b = 5 cm, výška - v = 9 cm. b) podstava - čtverec a = 11 cm, výška - v = 13 cm.


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento."

Podobné prezentace


Reklamy Google