Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční a rozpočtové právo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční a rozpočtové právo"— Transkript prezentace:

1 Finanční a rozpočtové právo
Přednáška č. 3 Subjekty finančně právních vztahů Celní orgány, ČNB

2 Obsah přednášky Orgány finanční správy (MF, Územní finanční orgány – FŘ, FÚ, místní finanční orgány) – viz minulá přednáška, č. 2 Celní orgány Generální ředitelství cel Celní ředitelství Celní úřady Česká národní banka

3 2. Celní orgány www.mfcr.cz – internet celní správy
Specializované orgány státní správy Pravomoc a působnost: Zákon o celní správě, č. 185/2004 Sb., Zákon o správě daní a poplatků, č. 337/1992 Sb.

4 Soustava celních orgánů - třístupňová
Generální ředitelství cel Celní ředitelství Celní úřady Pozn. Organizační struktura Celní správy ČR viz:

5 3. Česká národní banka www.cnb.cz Ústřední banka státu
Postavení vychází z Ústavy, které je konkretizováno v zákoně č. 6/1993 Sb., o ČNB Vznik – rozdělením Státní banky československé k Nezávislá na výkonné moci Samostatná PO – postavení veřejnoprávního subjektu, nezapisuje se do obchodního rejstříku Není vlastním hospodařením napojena na státní rozpočet Není příspěvkovou organizací ani organizační složkou státu Nedostává dotace ze státního rozpočtu Osvobozena od daně z příjmů PO

6 ČNB Hlavní úkoly Péče o cenovou stabilitu
Podpora obecné hospodářské politiky vlády Činnosti na úseku bankovního systému, dohled nad ním Činnost na úseku devizového hospodářství Vydávání bankovek a mincí Řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank Výhradní oprávnění k provozování technického systému pro mezibankovní styk v české měně Spravuje zlaté a devizové rezervy, vydává devizové licence, náleží jí vyhlašování měnových kurzů Další úkoly: vedení účtů bank, přijímání jejich vkladů, atd….

7 ČNB – Organizační struktura
Ústředí Pobočky Účelové organizační jednotky

8 Jakým způsobem ovlivnil celní správu vstup ČR do schengenského prostoru? Co je to Centrální registr úvěrů, k čemu slouží a kdo jsou jeho účastníci.

9 Děkuji Vám za pozornost.


Stáhnout ppt "Finanční a rozpočtové právo"

Podobné prezentace


Reklamy Google