Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Felinoterapie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Felinoterapie."— Transkript prezentace:

1 Felinoterapie

2 -v jakém typu nemocnice a na jakém oddělení felinoterapii využít - proč a u jakých pacientů a s jakou diagnózou - jak felinoterapii použít v praxi a s jakou povahou koček - výsledky a použití felinoterapie

3 Městská nemocnice Hustopeče je nestátní zdravotní zařízení , provozováno jako příspěvková organizace města se spádem cca 40 000 obyvatel. Největším oddělením je oddělení ošetřovatelské péče s kapacitou 70 lůžek. Pacienti hospitalizováni na tomto oddělení, zde obvykle tráví delší dobu v řádech týdnů eventuelně i měsíců. Složení pacientů je pestré od stavů po úrazech, po mozkových příhodách, infarktech ale i s kloubními a páteřními obtížemi. Většina pacientů je hospitalizována k doléčení a především  rehabilitaci. Vzhledem k tomu , že pacienti pochází z vesnic a malých městeček, při delším pobytu v nemocnici jim chybí kontakt s jejich zvířecími oblíbenci.

4 Na myšlenku přinést do nemocnice kočku mne před lety přivedla pacientka, která u nás byla hospitalizována po zlomenině dolní končetiny a při přijetí na oddělení jevila známky desorientace v čase i prostoru, neustále hledala a volala své kočky. Po přinesení plyšové kočičky pacientka reagovala velmi nezvykle – se slovy ty jsi za mnou přišla se uklidnila a během několika dní se zorientovala a nadále žije doma sama se svými zvířecími miláčky. Chovám doma čistokrevné sibiřské kočky, které jsou společenské, kamarádské, vnímavé a zvyklé na velké množství lidí z mnoha výstav koček. Rozhodla jsem se tedy přinést na oddělení kočku živou. Musím říct , že výsledek předčil moje očekávání. V současné době využívám k pobytům v nemocnici kočky Dorotku a Igoru a kocoura Amura.

5 Jak konkrétně probíhá den s kočkami na našem oddělení ?
Při ranní vizitě obejdeme s kočkou či kocourem na vizitním vozíku oddělení . Pak obcházíme jednotlivé pacienty, ti, kteří mají zájem mohou kočku pohladit, pochovat. V dalším čase je kočka na vyšetřovně, kde opět mají pacienti možnost kontaktu se zvířetem . Někteří pacienti chtějí delší dobu kontaktu se zvířetem i to jim pod dohledem zdravotnického personálu umožňujeme. Možnost kontaktu pacientů se živým tvorem je jistě v našem případě hlavně rehabilitací psychickou a sociální. Zlepšení psychického stavu a navození pohody, připomínka domova. Uklidňující působení nejen živého tvora, ale i hebké hřejivé kočičí srsti a trpělivost našich koček, které jsou i s cizími lidmi v pohodě a předou,jsou faktorem zlepšujícím pohodu a přispívajícím k rychlejšímu uzdravení pacientů.

6 Při těchto kočičích návštěvách jsme zaznamenali různá byť i drobná zlepšení zdravotního stavu pacientů. Například souvislou větu u pacientky s Alzheimerovou demencí, která nemluvila, snahu o chůzi bez opory u pacienta, který nesl kočku v náruči., zlepšení jemné motoriky u pacienta již propuštěného z oddělení, který však po zkušenostech u nás ,doma pravidelně hladí kočku. Velký ohlas na našem oddělení zaznamenala návštěva mých kolegyň chovatelek, kdy jsme pacientům personálu předvedly 10 koček a všichni měli možnost opět si je pohladit i pochovat Jistě však hlavní přínos přítomnosti koček v naší nemocnici je ve zlepšení psychické pohody pacientů a to nejen těch dlouhodobě hospitalizovaných ale i personálu, vždyť práce sester není jednoduchá a také psychicky náročná. A tak slova sester, kdy zas přinesete Amču / to je náš kocour/ potřebujeme se trochu odreagovat a vyjádření již dávno propuštěné pacientky „na ty kočky nemůžu zapomenout“ , jsou pro nás více než odměnou.


Stáhnout ppt "Felinoterapie."

Podobné prezentace


Reklamy Google