Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starší fáze doby bronzové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starší fáze doby bronzové"— Transkript prezentace:

1 Starší fáze doby bronzové
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Starší fáze doby bronzové Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_10 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu

2 Atlas archeologických artefaktů X. doba bronzová jihovýchodní Morava

3 Starší fáze doby bronzové
Starší doba bronzová (1900 – 1650 př. n. l.) je dobou, kdy se na jihu Evropy formují první starověké státy. Na našem území se rozvíjí vyspělá a bohatá kultura únětická. V oblasti jihovýchodní Moravy jsou významné především nálezy skupiny nitranské – v Holešově bylo odkryto na 400 hrobů. Nálezy na Zlínsku jsou poměrně vzácné a vypovídají o osídle-ní kulturou věteřovskou. Tato prezentace si všímá těchto ojedinělých nálezů z doby první tavby kovů.

4 Amfora Když přinesl dotyčný pracov-ník ukázat do expozitury zlínského muzea na hradě Malenovice černou baňatou nádobu, bylo rozhodnuto: stavební práce nově budova-ného nákupního hyperma-rketu Carrefour musí počkat. Ve lžíci bagristovi tentokrát uvázla téměř neporušená nádoba ze starší fáze doby bronzové. Vzácná černá amfora patřila skupině věteřovského lidu, jehož přítomnost je dobře známa z Kroměřížska, na Zlínsku byly ale zjištěny jen nemnohé fragmenty. Případ, kdy poctivý stavebník nahlásí archeologický nález, je sice povinný, ale vzácný... 1.

5 Výzkum Dno zásobní jámy ze starší doby bronzové s velkým množstvím keramiky věteřovské kultury. Sta 2.

6 Amforka Resataurovaná amforka kultury věteřovské ze starší doby bronzové. 3.

7 Shledáváme společné rysy obou nádob stejné kultury?

8 Šperky Bronzové jehlice s terčovou hlavicí a spirálový náramek. 4.

9 Jehlice Jehlice s terčovou hlavicí zdobená rytým ornamentem.
Geometrický ornament nás bude provázet celým obdobím doby bronzové. 5.

10 Doplňujeme

11 ??? Dokázal bys odhadnout, k jakému účelu je tento artefakt určen?

12 Vykuřovadlo Jedná se o keramickou nádobu, ve které se rozdělávalo a udržovalo pravěké „kadidlo“ – doutnající směs esenciálních rostlin, sloužící rituálním či léčebným účelům.

13 ??? Dokázal bys říci, k jakému účelu je určen tento artefakt?

14 Hřivny Hřivny sloužily jako předmincovní platidla. Takové bronzové odlitky měly hodnotu i jako surovina a bývaly hromadně ukládány do depotů.

15 ??? Dokázal bys určit, k jakému účelu tento artefakt sloužil?

16 Cedník Tady se setkává inventář dnešní kuchyně a kuchyně starší doby bronzové.

17 Sekera Ovšem podívejme se na ni z druhé strany
Ze střední fáze doby bronzové pochází ojedinělý exemplář sekery. Okolnosti tohoto nálezu jsou dnes již dávno zapomenuty. Ovšem podívejme se na ni z druhé strany

18 Z druhé strany této sekery můžeme zřetelně číst Malenowitz: němec-ký název Malenovic napovídá, že jde o starý objev. Na dalším řádku se díky grafické analýze podařilo vyluštit druhý nápis: Wehrbau a 1878, pravděpodobný rok nálezu. Zjistili jsme, že slovo Wehrbau znamená fortifikace. A protože je místní hrad jedinou zdejší fortifikací, je možné, že toto středověké sídlo bylo sídlem člověka i v době střední bronzové.

19 ilustrace M. Černý fotografie M. Černý a J. Langová fotografie č. 1,3,4,5 - archiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně fotografie č.2 - M. Šmíd. (ČIŽMÁŘ, Miloš; GEISLEROVÁ, Kateřina a kol. Výzkumy : Ausgrabungen Brno: Ústav archeologické památkové péče, 2006, ISBN ) autorská práva vyhrazena


Stáhnout ppt "Starší fáze doby bronzové"

Podobné prezentace


Reklamy Google