Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Les – ptáci

2 Lesní ptáci Kromě savců žije v našich lesích i mnoho dalších živočichů. Velmi hojně jsou například zastoupeni ptáci. Můžeme je rozeznat také podle hlasu. Hmyzožraví ptáci jsou velmi užiteční, protože zbavují les škodlivého hmyzu. Draví ptáci brání přemnožení hrabošů.

3 DATEL ČERNÝ Dorůstá až 48 cm délky. Hnízdí v dutině stromu. Samice zde snáší 4 až 5 vajec, na kterých poté střídavě sedí oba rodiče. Živí se larvami hmyzu, kuklami mravenců, ale i semeny a drobnými plody. Jeho bubnování slouží především k vyznačení revíru.

4 STRAKAPOUD VELKÝ Dosahuje délky kolem 25 cm. Je to pták stálý. Dutinu k hnízdění si tesá do dutiny jehličnatého i listnatého stromu. Samice zde snáší 4 až 8 vajec, na kterých sedí oba rodiče 13 dní. Strakapoud se nejčastěji živí larvami hmyzu, ale i různými semeny a lískovými oříšky. Larvy dřevokazného hmyzu vybírá ze dřeva pomocí dlouhého lepkavého jazyku se štětinkami na konci.

5 JESTŘÁB LESNÍ Dosahuje délky až 60 cm. Po mnoho let zůstává jestřábí pár věrný jednomu hnízdu - každý rok si ho přistavuje. Je umístěno na vysokém stromě. Samice snáší 3 až 5 vajec a sama na nich sedí 35 dní, zatímco samec ji zásobuje potravou. Jestřáb loví v lese i otevřené krajině veverky, králíky, vrány, holuby, sojky.

6 KRAHUJEC OBECNÝ Dorůstá délky až 40 cm. V době páření obletuje samec samici a ozývá se ”kví-kví”. Samice snáší 4 až 6 vajec, sedí na nich sama 33 dní, samec ji a později i mláďata zásobuje potravou. Loví hlavně drobné ptáky, zvláště vrabce. Je obratným letcem, rád loví mezi stromy a křovinami, svou kořist pronásleduje.

7 OSTŘÍŽ LESNÍ Je to tažný pták, zimuje v Africe. Dosahuje délky až 35 centimetrů. V lesích si zakládá hnízdo v opuštěném hnízdě vran. Samice snáší 2 až 4 vejce, na kterých sedí samec i samice 28 dní. Ostříž loví ve vzduchu malé ptáky, ale i hmyz - například vážky. Je velmi dobrým leteckým akrobatem - dokáže ”stát ve vzduchu”. Jeho let se vyznačuje zvláštní rychlostí, lehkostí a elegancí.

8 SÝČEK OBECNÝ Dosahuje délky 25 cm. Je stálým ptákem. Hnízdo si zakládá v dutinách stromů či hromadách kamení. Samice snáší 4 až 7 vajec a sama je vysedí za 28 dní. Pro mláďata loví v noci především samec. Kořist předá družce, která mláďata krmí sama. Sýček chytá drobné hlodavce, vrabce, brouky, hlemýždě.

9 KALOUS UŠATÝ Je velký kolem 35 cm. Hnízdí v opuštěných hnízdech dravců a veverek. Samice zde snáší 4 až 7 vajec, na kterých sedí 28 dní. Jako potrava mu slouží drobní hlodavci, ale také chrousti a jiní brouci. Ve dne odpočívá ve vztyčeném postoji blízko kmene. V zimě spí třicet i více kalousů pohromadě.

10 VÝR VELKÝ Je velký kolem 70 cm. Patří mezi naše největší sovy. Je to pták stálý. Hnízdí ve skalách. Samice snáší 2 až 4 vejce, na kterých sedí 35 dní. Výr loví savce, ptáky, obojživelníky i ryby, někdy také zatoulanou kočku. Je aktivní za soumraku a v noci. U nás je chráněn.

11 KUKAČKA OBECNÁ Patří k nejznámějším lesním ptákům. Dosahuje délky až 39 centimetrů. Je to pták stěhovavý. Samice snáší vejce do různých hnízd cizích ptáků. Celkem snese 15 až 25 vajec. Pouze z malého počtu se vylíhnou za 13 dní mláďata. Kukačka se živí různým hmyzem, hlavně housenkami, a také pavouky.

12 Sojka obecná Poznáme ji podle poplašného křiku a modrých pírek. Hnízdo si staví na vysokých stromech. Samice snáší 5 až 7 vajec, na kterých sedí oba rodiče 17 dní. Sojka se živí rostlinnou i živočišnou potravou. Na podzim si zakládá zásoby, ale v zimě je najde jen náhodně. Stává se tak zdaleka nejpilnějším pěstitelem dubů.

13 SÝKORA KOŇADRA Je jedním z našich nejhojnějších stálých ptáků. Je 14 až 16 centimetrů velká. Hnízdo si buduje z mechu, chlupů a peří v různých dutinách. Samice snáší 6 až 14 vajíček, na kterých sama sedí 14 dní. Koňadra se živí hmyzem a jeho larvami, v zimě semeny, lidé ji přikrmují lojem.

14 Zopakujeme si 1. Který z ptáků patří mezi dravce? a) jestřáb b) krahujec c) ostříž 2. Který pták patří mezi pěvce? a) sýkora b) kukačka c) sojka 3. Kdo z ptáků patří mezi naše největší sovy? a) kalous b) výr c) sýček 1. a), b), c) a), c) b)


Stáhnout ppt "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google