Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Děti a paragrafy - dramatizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Děti a paragrafy - dramatizace"— Transkript prezentace:

1 Děti a paragrafy - dramatizace
Petr Machala

2 Vzpomínáte, o čem jsme se učili
na minulé hodině?

3 Odpovězte na otázky? Jaká je věková hranice trestní odpovědnosti? Kde se rozhoduje o trestných činech dětí? Jak vysoké tresty mají mladiství? Jaká opatření může uložit soud?

4 Jste pro snížení věku trestní odpovědnosti? Jaké normy byly uplatněny?
Když byl Martin v pubertě. Byl s klukama na dvoře a jeden tam šikanoval takového malého asi 10 letého klučinu. Měl donést z domu peníze. Tak si šel pro ty peníze, místo nich si vzal nuž, vrátil se na dvůr a před zraky všech kluků toho násilníka probodl, asi 5 krát. Ten na místě zemřel. Jako mladistvému se mu nic nestalo.Jen se rodina přestěhovala.

5 Navrhněte způsob, jak se může
společnost bránit? Je propuštění správné? Třináctiletá dívka byla zavražděna před šesti lety na Nový rok mezi Kmetiněvsí a Hospozínem nedaleko Velvar. Nalezena byla u potoka nedaleko silnice mezi poli. K činu se po devíti měsících přiznal tehdy třináctiletý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA. Znalecké posudky potvrdily u pachatele kmetiněvské vraždy rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. Podle lékařů si hoch vraždu do posledního detailu naplánoval. Oběť zavraždil, a poté ji sexuálně zneužil. Policisté při pátrání využili analýzu vzorků DNA, které porovnávali se stopami, jež za nehty dívky zanechal vrah. Odebrali téměř 700 vzorků od dobrovolných dárců. Okruh osob kriminalisté postupně rozšiřovali i na chlapce mladší 15 let. Pozitivní výsledek zjistili až při 632. zkoumaném vzorku. Od vězení pachatele zachránil nízký věk. Putoval do výchovného ústavu. Letos v lednu, rok po dosažení plnoletosti, byl podle zákona propuštěn. Zda bude docházet na léčení, je pouze na něm.

6 Přečtěte si případ trestného činu nezletilých.
Rozdělte si role: státní zástupce, advokát, soudce V neděli došlo v Bruntálu k loupeži ze strany tří hochů ve věku 13 – 15 let. První obviněný se 13letým chlapcem na ulici napadli 19letého mladíka s úmyslem odcizit mu digitální fotoaparát. Nejprve k němu přistoupil13letý nezletilý, který do mladíka strčil ramenem a udeřil ho pěstí do obličeje. Přitom poškozenému z pouzdra pověšeného na prsou odcizil uvedený fotoaparát v hodnotě asi ,- Kč. Navíc mu ještě řekl:“Dej sem peněženku a neublížím ti.“ Během tohoto jednání napadeného mladíka prohledával a šacoval. Poškozený kladl odpor, a tak si 13letý lupič přivolal na pomoc 15letého obviněného z loupeže. Ten napadeného mladíka chytil pod krkem a 13letý hoch přitom poškozenému odcizil ze zadní kapsy kalhot peněženku s hotovostí asi 700,- Kč a doklady. Napadený mladík následkem útoku utrpěl mimo hmotné škody i otřes mozku, pohmoždění obličeje, krevní výron kolem levé očnice a oděrky. Druhý 15letý hoch je z podílnictví obviněn proto, že měl s těmito chlapci po loupeži konzumovat alkoholické nápoje, kouřit cigarety a používat odcizený fotoaparát, přestože věděl, že dané peníze a věc pocházejí z trestné činnosti.

7 Jaká je role státního zástupce?
vznáší obžalobu dokazuje vinu na základě důkazů Jaká je role advokáta? hájí zájmy klienta Jaká je role soudce? rozhoduje spor

8 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Děti a paragrafy - dramatizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google