Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Weinstein: DRUŽICE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Weinstein: DRUŽICE."— Transkript prezentace:

1 Jakub Weinstein: DRUŽICE

2 DRUŽICE - naši každodenní pomocníci. Jsou už tak běžné, že si ani nedokážeme představit s čím vším nám pomáhají. Např. GPS, předpověď počasí, telefonování, pořizování snímků, internet a mnoho dalších jiných činností.

3 Krouží ale nefungují!! Kolem naší země nyní krouží okolo 3000
funkčních a nefunkčních (mrtvých) družic či jejich úlomků. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) satelity sleduje a řídí jejich pohyb, ale ani tak nezabrání občasné srážce. Loni však ke srážce došlo! Americký fungující satelit narazil nad Sibiří do ruského vysloužilce. V tom okamžiku bylo ve vesmíru o 600 kusů více „harampádí“. Američany vyšla náhrada skoro na sto milionů dolarů.

4 Zkrátka chaos!

5 Kdo byl první? První umělou družici vypustil do vesmíru
Sovětský svaz (dnešní Rusko) 4. října 1957. Jmenovala se Sputnik . Zemi oběhla za 96 minut. Sputnik 1

6 Kde všude létají? Satelity mohou obíhat nad Zemí v různých výškách. Některé jsou těsně nad atmosférou (250 kilometrů vysoko), jiné klidně i ve výšce nad 32 tisíc kilometrů. Minimální rychlost, kterou musí letět je 8 km/s ( km/h) Nízko létající družice ke konci svého života klesají a shoří v atmosféře. Ty, které jsou výš, jenom „usnou“ a promění se v létající odpad.

7 ISS? ISS!! ISS je mezinárodní kosmická stanice, která obíhá kolem země od roku Její stavba začala spojením Amerického Unity (vpravo) a ruské Zarjy (vlevo). Zarja a Unity

8 ISS

9

10 Otázky K čemu se využívají družice? Kdo řídí a sleduje pohyb družic?
Jak se jmenovala první umělá družice? Kdo ji do vesmíru vypustil? Za jak dlouho oběhla Zemi? Jaká je minimální rychlost, kterou musí družice letět aby nespadla? Jak se jmenuje mezinárodní kosmická stanice?

11 Zdroje Text: časopis č. 10/2010 kniha „Poznáváme Vesmír“
Autor knihy: Pavel KOUBSKÝ Obrázky: obrázky

12 VYROBIL: Jakub WEINSTEIN

13 KONEC


Stáhnout ppt "Jakub Weinstein: DRUŽICE."

Podobné prezentace


Reklamy Google