Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářský mechanismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářský mechanismus"— Transkript prezentace:

1 Hospodářský mechanismus
Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Hospodářská koordinace
Koordinace celého systému ekonomiky znamená uvést do souladu jednotlivé části hospodářství. Vynakládání zdrojů by mělo být vždy účelově vázané. Hospodářská koordinace znamená vyrábět výrobky k uspokojování potřeb obyvatel. Hospodářská koordinace nutí výrobce k efektivní výrobě vzhledem ke vzácnosti zdrojů a rostoucí spotřebě celé společnosti.

3 Vztah zdrojů a potřeb Zdroje Hospodářský mechanismus Statky Potřeby
FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno : ESF, ISBN

4 Principy fungování hospodářského mechanismu
Tržní systém (cenový) – je založen na vzájemném ovlivňování nabídky, poptávky a ceny = tržní mechanismus. Tržní (cenový) systém je založen na horizontální koordinaci. Subjekt rozhoduje o tom co si koupí a za kolik peněz, podle toho výrobci buď vyrábějí anebo omezí výrobu. Trh si sám reguluje efektivnost výroby směrem k potřebám jednotlivých subjektů na trhu.

5 Příkazový systém – je využíván v centrálně plánovaných ekonomikách, jsou prosazovány zájmy určitého okruhu lidí. Příkazový systém je založen na vertikální koordinaci Významnou roli sehrává státní forma vlastnictví – stát vlastní výrobní podniky a centrálně plánuje co se bude vyrábět, pro koho a za kolik peněz. Z výkonů lepších podniků se přerozdělují finanční zdroje pro slabší subjekty a ekonomické prostředí se stává neefektivní.

6 Tradiční systém – tento systém byl nejvíce využíván do období průmyslové revoluce.
Výroba přechází z generace na generaci, využívají se tradiční postupy při výrobách. Tento tradiční systém výroby se u specifických výrobků využívá v ekonomikách dodnes. 6

7 ÚKOLY Co si představuješ pod pojmem hospodářská koordinace?
Na jakém principu je založen tržní systém? Jaké nevýhody má „příkazový systém“ ekonomiky? Jak se nazývá systém, kdy se výroba předává z generace na generaci? Zamysli se, jestli znáš ze svého okolí nějakou tradiční výrobu a zda má smysl tradiční výrobu udržovat?

8 LITERATURA STRECKOVÁ, Yvonne; MALÝ, Ivan a kol.: Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN REKTOŘÍK, Jaroslav a kol.: Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s. r. o., ISBN FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno : ESF, ISBN FUCHS, Kamil: Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno : Tisk OL Print, ISBN X.


Stáhnout ppt "Hospodářský mechanismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google